Sverige behöver inga speciella regler för att försvåra arbetskraftsinvandring till Sverige när EU får fler medlemsländer. Det säger statsminister Göran Persson som avfärdar hotande krav från LO om övergångsregler inför EU:s utvidgning nästa år.
Statsministern delar inte den oro som ledande företrädare för LO uttrycker.
Vi kan ju blicka tillbaka i historien och minnas den stora oro som fanns i Frankrike för att arbetskraft skulle välla in i landet från Spanien när Spanien upptogs som medlem i EU. Men så blev det ju inte, konstaterar Göran Persson.
Det är LO:s chefekonom Dan Andersson som med stöd av styrelsen skärpt tonen gentemot regeringen. Bland fackförbund som Byggnads, Transport och Seko sjöfolk finns en rädsla för att utländska entreprenörer ska komma hit och dumpa löner och försämra arbetsvillkoren.
Om LO inte får igenom de villkor organisationen ställt kan ett krav på övergångsregler komma inom kort, säger Dan Andersson. Villkoren handlar bland annat om lagändringar för att förbättra kontrollen och insynen på de svenska arbetsplatserna.
Egentligen vill vi inte ha övergångsregler men nu börjar tiden bli knapp, säger han till TT.
Övergångsreglerna innebär att medborgare i de nya länderna stängs ute från den svenska arbetsmarknaden under ett antal år. Detta trots att det finns brist på arbetskraft i vissa branscher och att grundtanken med EU är en gemensam marknad. Andersson medger att övergångsregler kan spä på de främlingsfientliga strömningarna i Sverige.
Men det är också för att undvika den främlingsfientlighet, som kan uppstå om jobben hotas, som vi måste ha ordning och reda på arbetsplatserna, säger han.
I riksdagen har de fyra borgerliga partierna och miljöpartiet gått samman i en motion till stöd för principen om fri rörlighet. Partierna tycker att det är en självklarhet att alla EU-medborgare ska kunna resa, arbeta, och leva på samma villkor.
Därför vill de att riksdagen ska slå fast att Sverige inte skall införa några övergångsregler för arbetskraft för nytillkomna EU-länder.
Regeringens proposition om utvidgningen ska klubbas av riksdagen före jul men den innehåller inget förslag om fri rörlighet.