Solen skiner och snön ligger kvar på marken när vi svänger in på gårdsplanen. En bil lämnar precis äggboden.
– Äggköpen är väldigt koncentrerade kring påsk. Men högtiden där man förbrukar mest ägg är julen. Den pågår under en längre tid och man bakar och styr i över en månad. Men mäter man hur många ägg man äter per timme så är det mest under påsk, skrattar Thomas Orrenius.
– Man brukar säga att man dubblar sin äggkonsumtion under den här veckan, fyller Åsa Orrenius i.
Åsa och Thomas produktion är ekologisk och kravmärkt, men även om de har gårdsförsäljning går de flesta äggen vidare till en leverantör.
– Att man kommer hit tror jag är en kombo av att man vill köpa ägg som man vet var de kommer ifrån, men också att det är skriverier om att det kan bli brist på ägg.
Just äggbristen och den pressade situationen kring matpriserna har de tydligt märkt av.
– Ekoäggsproduktionen har haft en fin utveckling fram till något år sedan. Sedan började matpriserna dra iväg, så det har varit rätt kämpigt det senaste året. Vi tror ju långsiktigt på det, men just nu är det ett tufft läge.
– Vi märker ju att ersättningarna inte hänger med kostnadsökningarna i producentledet, säger Åsa.
De ökade foderpriserna har även spelat en roll och under en tid hade de inga höns.
– Det är ett sätt att få ned antalet ekologiska ägg på marknaden. Tillsammans med vårt packeri kom vi fram till att göra så istället för att sänka priset på äggen, för det går inte, då går vi i konkurs. Då går inte vår kalkyl ihop.
Thomas berättar även om kollegor som fått bromsa helt då lönsamheten inte finns.
– Eftersom det är mycket högre produktionskostnader och en ökad risk med ekologisk produktion kostar äggen mer än vanliga. Om allt stämmer kan ekonomin gå bra, men när det inte gör det så går det snabbt mot dålig lönsamhet.
En påsktradition brukar vara att släppa ut hönsen, men så blir det inte i år.
– Om det inte hade varit fågelinfluensa hade vi släppt ut hönsen, vi ser att de gärna vill gå ut, men vi får vänta med det, säger Thomas.
Påverkar det er produktion?
– Nej inte direkt, men det är ju ett mervärde i vår produktion att de är ute.
– Vi hoppas såklart att äggmarknaden blir så stabil igen att vi kan producera för det vi har byggt för. Det kostar att ha tomma stallar och hålla kvar vår personal, säger Åsa och fortsätter:
– Vi hade inte klarat oss utan våra fantastiska medarbetare.