Thomas och Åsa Orrenius odlar för första gången någonsin bär i stor skala, efter att de fått ta över och förvalta Ombergsbodens bärodling. Trots att de varit lantbrukare i många år är bärodlingen en utmaning för paret.
– Det är både svårt och spännande. Jämför man att odla hallon mot att odla vete så är det mycket mer finlir med hallonen. Hur mycket växtnäring ska ut, när ska det ut, bevattningsslangarna som går i backen, vad ska man leta efter när det kommer till insekter. Det är mycket mer pyssel helt enkelt, säger han.
I runda slängar har paret ungefär 10 000 hallonplantor fördelade i olika växthustunnlar där de får gro. Man har flera olika sorters hallon där några kommer under sommaren och vissa under hösten. Den mest intensiva självplockningssäsongen är i mitten av juli till mitten av augusti. Då har bären hunnit växa till sig och människor flockas.
– Självplocksdelen är väldigt viktigt och folk har kommit från när och fjärran, för att plocka hallonen. Det är en fantastisk upplevelse att gå här i ett hav av grönska och ljuvliga bär, säger Åsa Orrenius.
Det är inte bara vid Ombergs södra fot som man kan plocka sina egna bär. Bland annat har Skedevi gård i Fornåsa utanför Motala har självplock av blåbär och jordgubbar. Hos JK:s Ekoodling i Skärstad, mellan Sjökumla och Österstad, kan man plocka sin egen krondill.