Så tror de att smittan sprider sig

Mjältbrandsmittan vid Omberg har spridit sig till ännu en gård. Alla djur som hittas döda ska rapporteras. Sedan destrueras djuret och marken kring kadavret saneras för att hindra vidare smittspridning.

Foto:

Omberg2016-08-01 19:00

Området som mjältbrandsmittan spridits inom är fortfarande begränsat, även om det senaste fallet nu är en bit ifrån den gård där det första smittade djuret påträffades.

– Först var det bara Omberg, sen var det tredje fallet lite närmre Tåkern och nu är det här senaste fallet söder om Omberg och Tåkern. Så det finns en viss lokal spridning och den har drabbat olika gårdar och olika djurägare. Vi har inte sett den här typen av utbrott i modern tid i Sverige, men likande utbrott finns beskrivna från andra områden och man vet att det finns en ökad risk för nya fall i en radie kring nya fall på upp emot fem kilometer, berättar Karl Ståhl Biträdande statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

På den första gården där smittan upptäcktes flyttades djuren mellan olika betesmarker. Friska djur smittar inte varandra, utan smittan sprids via blod och andra kroppsvätskor när djuret dör. En omdebatterad fråga är vilken betydelse bitande insekter har för smittspridningen; sannolikt kan de spela en roll lokalt.

– Även om inte friska djur smittar kan de ha med sig insekter som varit i kontakt med det döda djuret och för med sig smittan från en betesmark till en annan. På det sättet kan insekterna komma i kontakt med nya djur och smitta dem.

Även vilda djur, som rådjur och hjortar, är känsliga för mjältbrand och kan sprida smittan mellan olika områden.

En möjlig förklaring till de olika fallen är att det finns mer än en smittkälla. Varför dessa skulle aktiveras samtidigt är något man tittar på.

– Man kan tänka sig att vädret har en påverkan. I området finns många betande djur, och det har varit väldigt torrt. Om djuren då betar väldigt nära marken så ökar risken att de får i sig eventuella mjältbrandsbakterien och sporerna som kan finnas i jorden. Så det finns ett samband mellan väder och mjältbrandsutbrott, även om vi inte vet om det gäller i fallet med Omberg.

På SVA hoppas man inom kort få ledtrådar kring om det rör sig om en eller flera smittkällor. En analys av bakteriens DNA kan visa om de är väldigt lika, vilket skulle tyda på att de kommer från en källa, eller om de skiljer sig åt och då sannolikt har olika ursprung. Det finns gamla mjältbrandsgravar nära både det gamla och det nya smittade området.

– Sedan har vi alltid medveten spridning i åtanke, men i det aktuella fallet har vi ingen anledning att misstänka det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om