Ruschen fortsatte i sommar och höst, berättar Hanna Theel som menar att säsongen trots allt blev ganska bra till slut, även fast det kom många avbokningar efter coronautbrottet. Hon har nu slutat på Stocklycke vandrarhem, som är till salu.
– Jag sa upp personal och fick jobba mycket själv. Vårt andra vandrarhem, i Svanshals, kunde vi inte hålla öppet samtidigt. Nu måste vi koncentrera oss på att rädda det, säger hon.
Stocklycke vandrarhem är ute till försäljning. I dagarna sker visningar för spekulanter, berättar mäklaren Gustaf Eriksson.
– Det är ett stort intresse, många drömmer om att bedriva verksamhet här, säger han men är medveten om att det är en tuff tid att starta upp kafé och logi.
Björn Larsson, fastighetschef på Svea skog säger att de vill ha in verksamhet i Stocklycke. Det blir inte bara en eventuell budgivning som avgör, utan även de verksamhetsplaner som spekulanterna har. Att försäljningen sker nu hänger ihop med att man inte har någon arrendator.
Ett normalt år har Omberg cirka 350 000 besökare. Men 2020 har ju varit allt annat än normalt. Redan tidigare har man sett ett ökande intresse för berget och de besöksmål som finns runt.
– Några siffror på antalet besökare i år har vi inte, säger Rebecka Bäck på Ödeshögs kommun. Bedömningar varierar mellan 400 000 och en miljon. Vi kommer i januari att få statistik från mobiloperatörer när det gäller uppkopplingar till mobilmaster. Då kommer vi kunna jämföra med året innan, säger Rebecka Bäck.
Ungefär dubbelt så många besökare, är Linda Staafs egen subjektiva bedömning. Hon driver företaget Woods & Water som arrangerar guidad turism med Omberg som bas. Vandringarna minskade man ner på i år eftersom trycket på kajakturer och mountainbiketurer ökade kraftigt.
– Gruppbokningarna rasade i våras och många lämnade återbud. Vi ser en liknande trend nu på senhösten när andra vågen är här, säger Linda Staaf.
Å andra sidan har mindre sällskap, kompisgäng och familjer bokat in sig så mycket att hon fått utöka antalet guideturer.
Mängden besökare har ökat slitaget på ekoparken, men framför allt har det lett till att de som söker lugn och ro i naturen ibland blivit besvikna, menar hon.
Plus att det varit parkeringskaos på helgerna. I juni gick Svea skog ut och varnade för att det fanns risk att räddningsfordon inte skulle kunna ta sig fram, och man begärde tillstånd att sätta upp p-förbud längs de smala vägarna på och runt berget. Både Svea skog och Statens fastighetsverk har nu sökt tillstånd att utöka antalet parkeringsplatser i området. Det gäller Stocklycke och ovanför Ellen Keys Strand.
Det har även varit problem med nedskräpning. Linda menar att folk skyllt på dålig tömning av soptunnor, men hon menar att det inte ursäktar att man lägger sitt avfall bredvid. Folk har även använt naturen som toalett men inte skött detta på rätt sätt, till exempel genom att gräva ner det man lämnar efter sig.
– Jag tror vi måste lära oss att om vi söker lugn och rofyllda upplevelser i naturen så är Omberg en lördag på sommaren inte rätt tid och plats, säger Linda Staaf som tror att naturtrenden kommer att öka ytterligare kommande år.
Nästa år har utsetts till Friluftslivets år av Naturvårdsverket och föreningen Svenskt friluftsliv. Avsikten är att få ut svenskarna i naturen, och påvisa de positiva effekterna av friluftsliv.