Nytt mjältbrandsfall gäckar utredarna

Ett nytt fall av mjältbrand har upptäckts på Omberg. En tjur avled i helgen på den gård som först drabbades av utbrottet för ett par veckor sedan.

Nytt fall. Under helgen avled en tjur i omberg efter att ha blivit smittad av mjältbrand.

Nytt fall. Under helgen avled en tjur i omberg efter att ha blivit smittad av mjältbrand.

Foto: Mia Karlsvärd

Omberg2016-07-26 18:43

Länsstyrelsen kunde under tisdagen rapportera om ännu ett fall av mjältbrand vid Omberg. Totalt har nu sex avlidna djur bekräftats som smittade av infektionen. Den tjur som nu konstaterats död i sjukdomen, var ett av de många djur som vaccinerades efter det första utbrottet på en gård i området.

– Tjuren hittades död i lördags. Den har tidigare gått i grupp tillsammans med en av de kor som tidigare avlidit i smittan. Vi misstänker därför att tjuren har sniffat på kadavret och därigenom fått i sig smittämnet, innan det vaccinerades, säger Lotta Andersson, chef för den operativa gruppen på Jordbruksverket.

Utredarna tror inte att tjuren har fört med sig smittan till de nya betesmarker som den på senare tid befunnit sig i.

– Vi tror att risken är liten, det finns inga uppgifter om att andra djur har varit i närheten av tjuren efter att den dött. Det är först vid kontakt med blod eller kroppsvätskor som mjältbrand smittar.

Smittskyddsläkare finns på plats för att observera de människor som varit i kontakt med kadavret. Risken att de insjuknar i smittan ska dock vara låg, enligt Lotta Andersson. I stället menar hon att det är gårdsägarna som mår allra värst i den här situationen.

– De behöver allt stöttning som de kan få. De vet inte vad de ska förvänta sig när de går ut på rundor i sina marker. Men vi har personal på plats som kan hjälpa till i det arbetet.

Efter den nya upptäckten kommer ännu fler djur att vaccineras. Bland annat nötkreatur, får och getter som betat i anslutning till området vid Omberg. Områdena där de avlidna djuren gått på bete är fortfarande avspärrade. Där pågår ännu sanering parallellt med en utredning av smittkällan. Lotta Andersson på Jordbruksverket medger att möjligheterna till att hitta ursprungskällan minskar för varje dag som går.

– Vi blir ständigt gäckade av nya dödsfall. Vissa av dem kan man härleda till varandra, men inte samtliga. Vi fortsätter att leta även om det ser mörkt ut.

Utredarna på Jordbruksverket, Länsstyrelsen i Östergötland och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har dock en teori:

– Det kan vara så att torkan och värmen skapat sprickor i marken. De mjältbrandssporer som legat under jorden länge kommer då i kontakt med djuren. Men förhoppningen är att vaccinationerna gett effekt och att det här var det sista dödsfallet, förklarar Lotta Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!