Mycket arbete återstår efter mjältbrandsutbrottet

Det har gått ett år sedan det värsta mjältbrandsutbrottet i Sverige någonsin drabbade Omberg. Trots att området sanerats och djuren vaccinerats är arbetet inte över ännu för Länsstyrelsen.

Skyddade. Tamdjuren på Omberg kommer vaccineras i minst tre år.

Skyddade. Tamdjuren på Omberg kommer vaccineras i minst tre år.

Foto: Mia Karlsvärd

Omberg2017-07-16 07:00

– Det pågår mycket forskning i området, bland annat på insekter, jord och vilt. SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) har fått mycket pengar för att ta reda på mer om mjältbrand, säger Helen Loor, länsveterinär.

Länsstyrelsen arbetar fortfarande med att övervaka Omberg där flera djur och gårdar drabbades av utbrottet förra sommaren.

– Vi tar hela tiden prover rutinmässigt för att utesluta mjältbrand. Proverna kommer från jägare som hittar döda älgar och rådjur, och från tamdjur som dör inom vaccinationsområdet.

Drygt 3500 tamdjur i området har vaccinerats – ett arbete som kommer fortgå i minst tre år. I Örebro har Jordbruksverket beslutat att förlänga vaccinationsperionden med ytterligare ett par år, efter mjältbrandsutbrottet 2011.

– Det här skulle vara första sommaren djuren skulle gå ovaccinerade på markerna. Men djurhållarna i Örebro ville fortsätta med vaccineringen. Det är inte omöjligt att samma beslut görs i det här området också, men det vet vi inte idag.

Det är ytterst ovanligt att människor smittas av mjältbrand. Senaste gången någon smittades i Sverige var 1965. Det var alltså aldrig någon risk för människor att vistas på området på Omberg förra sommaren, och det är det inte nu heller.

– Det är helt omöjligt, i vaccinationsområdet är risken minimal i och med att de känsligaste djuren, det vill säga idisslare, har vaccinerats, säger Helen Loor.

Utbrottet i Omberg var det största någonsin i modern tid i Sverige, där totalt 16 döda djur konstaterades ha mjältbrand.

– Det var ett unikt fall eftersom det var så många djur, många olika djurslag och platser. Tidigare har det bara drabbat nöt, men vi hade både nöt, får, häst och älg förra året.

Även om Omberg nu säkrats, är det inte uteslutet att ett nytt mjältbrandsutbrott skulle kunna uppstå. Mjältbrandssporerna kan nämligen överleva i jord i över 100 år.

– Vi har haft mycket mjältbrand förr i Sverige och det finns mjältbrandsgravar i hela landet. Så det är klart att det skulle kunna dyka upp någon annanstans i Sverige, däribland Östergötland. Den risken är nog lika stor nu som den alltid varit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!