Det har verkligen varit ett år med både upp och ner för dem. Hyllade för sitt ekologiska jordbruk som de ställt om under flera år – men också drabbade av chockbeskedet att deras avelstjurar dött av den smittsamma sjukdomen mjältbrand.
Det var i mitten av juli som Thomas och Åsa Orrenius hittade ett av sina köttdjur dött i en beteshage på Omberg. Några dagar senare hittades ytterligare ett dött djur som gått i samma hage.
– När den andra kon dog insåg vi att det var något fel. Men mjältbrand var något vi bara hade hört talas om. Inget som kunde hända här, säger Thomas.
Förutom att det var en jobbig upplevelse så blev det en tid av intensiv ovisshet för dem. Det hände mitt i sommaren när det är som mest folk ute och rör sig på och runt Omberg. Och som svårast att få tag på veterinär.
Hagar spärrades av, många frågor väcktes, folk oroades över om även människor kunde smittas, eller om man vågade äta animaliska produkter.
– Men myndigheterna reagerade väldigt snabbt och vi fick bra stöd både från LRF och från distriktsveterinär, säger Åsa som tycker att både information och vaccination fungerade bra.
Det fanns en krisberedskap och färdiga rutiner. De berättar att Hemvärnet kom utkörande med grindar och staket när djur i hagarna skulle vaccineras.
Det har hela tiden framgått att det inte var någon risk för människor om man bara respekterade de avspärrningar som sattes upp där man misstänkte smitthärd.
Däremot är det inte klarlagt varför smittan uppstod. Åsa och Thomas tror att det har med torkan att göra. 2016 kommer att bli ihågkommet som ett extremt torrt år.
– Det var så torrt att det uppstod torrsprickor i marken och dessa kan gå djupt. Kanske kom smittan upp därifrån, menar Åsa.
De förlorade sju nötkreatur, varav tre avelstjurar och vaccinationerna kommer att fortsätta flera år, men nu vill paret Orrenius hellre se framåt.
På gården har de sedan 2010 ställt om och satsar hårt på ekologisk produktion. De fri- och utegående hönsen kläcker kravägg och från köttdjuren blir det närproducerat ekologiskt kött. Det mesta av det ekologiska fodret produceras på gården, de 36 000 hönsen har sju hektar fält att picka på, korna går ute halva året – och håller flera hagar på Omberg vackra.
– Det blir ett naturligt kretslopp. Hönsen och korna producerar gödsel som återgår till marken. Ogräsbekämpningen är giftfri.
Det var för detta arbete de nominerades av företagarföreningen i Ödeshög till Årets företag.
– Vi undrade varför vi blev uppmanade att komma till invigningen av torget på sjätte juni. Sen var det ännu större i höstas när vi var på middag på slottet i Linköping och fick reda på att vi vunnit, berättar Thomas som tycker att det är fantastiskt att en grön näring hyllas i konkurrens med hela länets övriga näringsliv.
Tack vare det hamnade de på galamiddag i Stockholms stadshus, som föregicks av intressanta och inspirerande föredrag.
– Vi blev verkligen stärkta i att vi tänkt rätt när vi satsat på det här. Det är en morot att fortsätta utvecklas, tycker Åsa.
En idé som de nu grunnar på är om de skulle kunna utveckla gårdens odling av gröna proteiner. Alltså att odla ännu mer bönor och ärtor, inte för foder utan för konsumtion.
– Men vi tycker inte att man behöver äta mindre kött. Djuren i Sverige är inte det största klimathotet. Det är ett bra val att äta svenskt och gärna ekologiskt kött.