Lokala producenter välkomnar gårdsförsäljning av alkohol

Regeringen föreslår att försäljning av öl, vin och sprit på svenska gårdar ska bli tillåtet från 1 juni i år. Förslaget omfattar cirka 600 bryggerier, destillerier och andra tillverkare i Sverige.
De lokala producenterna i Motala och Vadstena välkomnar möjligheten.

Gårdsförsäljning av alkohol kan verklighet den 1 juni i år.

Foto: Mikael Grahn

Öl & vin2025-01-21 08:46
undefined
Erik Rydå på Prins Katts Hantverksbryggeri i Motala.

Erik Rydå, Prins Katts Hantverksbryggeri, Motala

– Jag trodde faktiskt inte gårdsförsäljning av alkohol skulle bli av, det är ett stort steg i rätt riktning med tanke på Sveriges restriktiva alkohollagstiftning. Sen vet inte jag om det gynnar mig, det får vi se när allt är helt klart. Men det skapar en möjlighet att kunna erbjuda exklusiva produkter som bara säljs på plats i bryggeriet, säger han.

undefined
Niklas Magnusson på Fors Bryggeri i Motala.

Niklas Magnusson, Fors Bryggeri, Motala

– Det är positiva nyheter med gårdsförsäljning. Helt klart ett steg i rätt riktning. Nu ligger jag lite dolt på baksidan av en innergård och det kanske inte gynnar mig i samma utsträckning. Men att kunna erbjuda gästerna en möjlighet att köpa med öl i samband med en ölprovning är bra. Jag önskar bara gränsen kunde avse mer än tre liter. Hade de tillåtit åtta liter hade jag kunnat sälja en hel låda öl, vilket hade förenklat arbetet för mig, säger Niklas Magnusson.

undefined
Maria Persdotter på Östgötaslättens Mikrocideri utanför Motala.

Maria Persdotter, Östgötaslättens Mikrocideri, Motala

– Vi har haft produkter på Systembolaget i över tio år, byggt upp verksamheten under en period om 15 år. Men det här trodde jag ärligt talat inte skulle hända. Många regeringar har tittat på frågan och sagt nej. Men nu verkar det som att det kan bli verklighet, och det är såklart väldigt roligt. Sen finns det stora begränsningar kring lagstiftningen och hur mycket man får sälja. Men det är ett steg i rätt riktning och det har aldrig varit närmare att bli verklighet än nu. 

Vilka fördelar ser du i er verksamhet?

– Vi kan ta emot grupper, anordna provsmakningar och berätta om vår verksamhet. Samtidigt kan vi erbjuda dem en möjlighet att köpa våra produkter på plats och det vore riktigt kul, säger Maria Persdotter.

undefined
Ludvig Garemark på Vadstena Crafts.

Ludvig Garemark, Vadstena Crafts AB, Vadstena

– Jag tycker generellt sett att det är bra med möjligheten av gårdsförsäljning. Att kunna köpa med sig dryck direkt från en vin- eller ölprovning gör det enklare än att behöva beställa samma dryck efteråt på Systembolaget. Jag ser inte att det kan skada Systembolagets monopol på något vis, säger Ludvig Garemark.

Hur påverkar det din verksamhet?

– Som jag läst lite snabbt gäller gårdsförsäljningen vid betalda studiebesök. Jag har en liten produktion med plats för kanske tre personer och det tjänar jag inget på. För mig är fortfarande Systembolaget den viktigaste kanalen, säger Ludvig Garemark.

Fakta: Gårdsförsäljning

Alla dryckesslag kommer att omfattas av reformen. Det krävs ingen egen odling av råvaror för att bedriva gårdsförsäljning av öl, cider eller sprit. Vintillverkare ska dock odla sina egna druvor för att komma ifråga för gårdsförsäljning. Försäljningen ska få ske på ett försäljningsställe, i direkt anslutning till tillverkningsstället eller odlingsstället.

Det kommer att handla om småskalig och hantverksmässig produktion, upp till:

75 000 liter spritdrycker

400 000 liter jästa drycker med upp till 10 volymprocent alkohol

200 000 liter jästa drycker med mer än 10 volymprocent alkohol

Varje person kommer att kunna köpa 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra jästa drycker. 

Källa: Regeringen

Karta: Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!