Vårdcentralens flytt dröjer till våren

Vårdcentralen får dras med sina trånga baracker ytterligare några månader. Flytten till bättre, om än tillfälliga, lokaler har blivit uppskjuten till 1 mars.

Bygget av ny tillfällig vårdcentral i Ödeshög är i full gång. Den består av 38 ihopmonterade moduler.

Bygget av ny tillfällig vårdcentral i Ödeshög är i full gång. Den består av 38 ihopmonterade moduler.

Foto: Susanne Hasselqvist

Ödeshögs kommun2019-11-27 11:00

Det var i juni som personalen på vårdcentralen flyttade ut efter problem med inomhusmiljön. Provisoriska baracker ställdes upp utanför entrén. Regionen sade upp hyreskontraktet med kommunen och beslutade att bygga mer anpassade tillfälliga lokaler invid Lysingskolan. Förhoppningen var att kunna starta där efter nyår. Men det var alltför optimistiskt.

"Förseningen beror på att bygglovsprocessen har tagit längre tid än planerat", skriver Region Östergötland i en annons i måndagens tidning.

Den formuleringen gillar dock inte Rebecka Bäck, samhällsbyggnadschef i Ödeshögs kommun.

– Det stämmer inte. Vi fick in ansökan 5 september och fyra veckor senare beviljades bygglov, så det var ingen lång process. För oss var det ett prioriterat ärende, säger hon.

Stefan Fredriksson, fastighetsutvecklingschef på regionen, håller fast vid att processen tagit tid.

– Vi skulle ha behövt bygglovet ännu tidigare för att kunna beställa modulerna. Det är lång leveranstid på dem. Det handlar om en eller två månaders försening, säger han.

Enligt kommunen tog det ovanligt kort tid?

– Nu har jag inte detaljerna, men det var en del saker som vi fick backa tillbaka på så det drog ut på tiden.

Hur långt har ni kommit med paviljongerna?

– Jag vet inte exakt, men de 38 modulerna är monterade. Men sedan ska de anpassas också, tillägger Stefan Fredriksson.

Beskedet om förseningen tas emot  med en viss frustration bland personalen, menar Jan Johansson som är t f verksamhetschef vid vårdcentralen. 

– Det är ett begränsat utrymme i förhållande till efterfrågan. Jag tycker att vi håller det skapligt, men vi kan inte utveckla vår verksamhet, säger han.

Mest drabbas akuta vårdsökande, som behöver träffa läkare omgående och ringer för att få en tid.

– Men vi har fått extra tider på dagjourcentralen i Motala som vi kan utnyttja och som är låsta för oss för att vi ska klara av trycket, säger Jan Johansson och menar att det nu beslutade senareläggningen plussar på platsbristen ytterligare.

Enligt Peter Kenell på Ödeshögsbostäder fortsätter provtagning och analys av dessa, men än har man inte kunnat hitta någon enskild källa till problemen. De symptom som personal rapporterat om har inte heller pekat i någon särskild riktning. Det är flera anställda på vårdcentralen som känt av problem, medan folktandvårdens personal inte haft några bekymmer, enligt Kenell.

Karta: Vårdcentralen Ödeshög
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!