Beslutet om kultur- och fritidsnämndens vara eller icke vara tas inte förrän på nästa fullmäktige, i december. Men ändå svävade kulturen som en osalig ande över sammanträdet som var utflyttat till Lysingskolan på grund av renoveringsarbete i Riddarsalen.
Att kulturbudgeten fick sådant fokus berodde mycket på Michael Ernsts (Fi) flitiga och mångordiga besök i talarstolen. Han betonade Kulturskolans betydelse för ungdomar, ville satsa 700 000 kronor extra till nämnden och ironiserade över att kommunen hellre lägger pengar på bredband. Han ville ha besked om hur de mindre partierna i majoritetskoalitionen ställer sig till den strama budgeten.
I stället bedyrade Jonni Harrius (KD), ordförande i miljö- och byggnämnden som är den nämnd som troligen kommer att ta över kulturfrågorna, att det viktigaste är att hålla ihop verksamheterna inom kultur och fritid. Han menar att andra kommuner gör precis så.
Majoritetens budgetförslag, som till slut klubbades innehåller besparingar på 2,1 miljoner 2020 och ytterligare mer de kommande två åren, totalt 11,2 miljoner kronor. Ett plusresultat 2020 behövs för kommande investeringar, både egna medel och för att få krediter.
– Vi har stora investeringsbehov i egna lokaler. Det handlar om ombyggnad av Fridtjuv Berg-skolan, Lysingskolans sporthall, samt markexploatering, bland annat i Sväm, sa Annicki Oscarsson (KD).
Jonas Andersson (M) gick igenom den omfattande ekonomisk analys som man gjort av jämförbara kommuner och menade att det finns områden där det går att vara effektivare.
– På fem år har kommunens kostnader ökat med 20 procent, medan konsumentpriserna bara ökat med 5. Ödeshögsborna har blivit 12 fler. Kommunens anställda har ökat med 18.
Michael Ernst (Fi) menade att det är hög tid att renovera i stället för att demontera välfärden och varnade för en ständig strävan efter tillväxt. Det fick Jonas Andersson att ställa sig upp och tacka honom för lektionen i socialism.
Moderaternas budgetförslag innebär ytterligare besparingar. Två nämndordförandena varnade för vad det skulle innebära för verksamheten, i form av deddragning av personal.
Johan Collberg (S) sammanfattade:
– Visst skulle vi vilja göra satsningar men vi har en verklighet att förhålla oss till. Vi har inte den ekonomin. Men att spara ytterligare 3,5 miljoner på skolan skulle bli väldigt kännbart, menade Johan Collberg.