Så blir du kvitt svinen i trädgården

Otaliga är de tips och råd som sägs hålla vildsvinen utanför våra trädgårdar. Men det finns bara ett som verkligen fungerar, menar vår viltexpert.

Elstaket är det enda som biter på svinen, menar Lars-Göran Gustavsson som kollar in Bengt Karlssons inhägnad.

Elstaket är det enda som biter på svinen, menar Lars-Göran Gustavsson som kollar in Bengt Karlssons inhägnad.

Foto: Julia Djerf

Ödeshögs kommun2019-10-04 11:59

Knepen för att hålla en av trädgårdsälskarens största fiender borta från gräsmattan varierar i uppfinningsrikedom. Det pratas om att vildsvinen inte skulle gilla doften av urin och att det därför inte är fel att slå en drill i sin egen trädgård lite då och då. Men det tror Lars-Göran Gustavsson, som är samordnare för viltolyckor på Ödeshögs kommun, föga på.

– Nä, jag tror betet lockar mer. Och nya dofter vänjer de sig vid.

Bengt Karlsson, som natten till onsdagen fick påhälsning av vildsvin i sin trädgård utanför Ödeshög, har själv testat en annan uppstickare – att spela musik.

– Jag satte ut en radio, men fick problem med volymen när det började bli fuktigt, säger han och skrattar.

Om grisarna ogillar radiomusik, är därför något oklart. Det finns också de som menar att starka ljussken, som till exempel från en ficklampa, kan ha en avskräckande effekt. Men vem vill stå och lysa mot skogen hela natten?, menar Lars-Göran Gustavsson.

– Elstaket är det enda som fungerar, säger han och påtalar också vikten av att hägna in hela tomten samt att ha en betydelsefull spänning påslagen, runt 30 000 volt.

I Ödeshögs kommun har hittills 550 vildsvin skjutits i år. En droppe i havet, menar Lars-Göran som säger som många andra när frågan förs på tal – att grisarna förökar sig mycket snabbare än jägarna hinner med. En vildsvinshona kan få två kullar under loppet av ett år och enligt en studie av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet består en normal kull av tre till fem kultingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!