Hon är inte negativ till att Omilia startas, men säger att hon inte känner till företagets planer.
– Regionen arbetar hårt för att testa och inom några år breddinföra olika digitala lösningar, och bland annat så har vi videobesök inom fler områden, för det kan vara svårt att fysiskt ta sig till vården, säger Lena Lundgren.
Kan du se sådan här privat verksamhet som ett hot mot den etablerade vården?
– Nej, inte alls. Det är bra med många initiativ för att förebygga psykisk ohälsa. Det är inte bara en sjukvårdsfråga utan väldigt mycket en samhällsfråga. Ju tidigare man hör av sig och kan få stöd desto bättre. Det finns mycket man kan göra själv med stöd av andra för att skaffa sig verktyg, menar hon.
– Att prata med en medmänniska är alltid bra. Och sedan om man behöver mer råd och stöd, det är då regionen finns med sina verksamheter och upphandlade verksamheter.
Stämmer det att vart annat besök på vårdcentralen handlar om psykisk ohälsa?
– Jag kan inte säga något om siffran, men det är en väldigt stor grupp. Men det stämmer inte att vi skickar hem någon utan att göra en bedömning om vilka möjligheter som finns till hjälp.
– Vi har många vägar in till vården. Vi har 1177 där man kan läsa om olika saker och det går även att ringa dit och få hjälp. Vårdcentralen finns. Region Östergötland är långt framme med att erbjuda stöd via nätet, menar Lena Lundgren.