Nya lampor ska lysa på ortens kyrktorn

Klockvisarnas lampor på Ödeshögs kyrka har gått sönder, vilket lett till dålig sikt i mörkret. Snart ska nya lampor installeras.

Ödeshögs kyrkas klockvisare kommer snart igen att stå i ljusare dager under kvällarna.

Ödeshögs kyrkas klockvisare kommer snart igen att stå i ljusare dager under kvällarna.

Foto: Folkungabygdens pastorat

Ödeshögs kommun2019-10-16 20:00

"Tiden står inte stilla i Ödeshög, det är bara klockan på kyrktornet som varit osynlig i mörkret.", det skriver Folkungabygdens pastorat på sin Facebooksida. Anledningen till mörkläggningen är att den LED-belysning som installerades för drygt tio år sen i kyrktornets urverk och klockvisare har gått sönder. Men snart kan klockan ticka vidare i ljus igen.

— Vi genomförde ett ljustest förra veckan. Då gick vi runt med en hundrawattslampa och lyste på kyrktornet. Det som kommer att hända sen är att vi ska sätta upp fyra stycken hundrawattslampor, riktade mot tornet, på befintliga lyktstolpar, säger Tony Daging, fastighetschef på Folkungabygdens pastorat.

Så testresultatet blev lyckat?

— Det fungerade riktigt bra. Och det var en församling i kyrkan under tiden för testet, så vi fick tummen upp av människor som kom ut och tittade. Sen kommer det säkert att bli extra effektfullt när vi får upp alla fyra lampor.

Att sätta lamporna på befintliga lyktstolpar gör att pastoratet slipper gräva hål i marken för att fästa de nya lamporna, dessutom undviker man kostnaden att hyra en skylift för att fixa med eventuellt trasig belysning på kyrktornet, menar Tony Daging. Pastoratet hoppas snart vara igång med projektet.

— Målsättningen är att komma igång med arbetet så snart som möjligt, för vi har förstått att halva Ödeshög saknar sina urtavlor. Vi väntar fortfarande på offertbesked men min förhoppning är att det ska finnas ny belysning innan året är slut, säger Daging.

Karta: Ödeshögs kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!