– Det finns andra privata guider i Östergötland, men Visit Ödeshög är en officiell besöksguide. Det känns kul att nu kunna presentera den, säger näringslivschef Heléne Njord-Westerling på Ödeshögs kommun.
– Vi har valt att kalla besöksguide, då den är för besökare, kommuninnevånare och företag, säger Josephine Tranheden, kommunikatör på kommunen.
Vilka kan vara med på webben?
– Det kan vara både privata och offentliga aktörer. De som har en koppling till besöksnäring eller service, säger Njord-Westerling.
Genom företagsregister och en omvärldsanalys har de försökt täcka in de aktörer som finns i kommunen. Det viktiga är att det är en plats som kan besökas.
– Men om någon inte är med får de gärna ta kontakt med oss, säger Anna-Stina Karlsson, webbadministratör på Ödeshögs kommun.
Varför en besökswebb?
Tidigare låg besökswebben under regionens webbplats, Visit Östergötland. Men för ett år sedan ville Region Östergötland göra en mer övergripande marknadsföring och då hänvisa till kommunernas egna besökswebbar.
– Vi satsade då på att skapa en egen webbplats som ska ha samma uttryck som kommunsidan.
Vad är syftet?
– Primärt för att besökare ska hitta spännande besöksmål, platser och evenemang. Men också marknadsföra kommunen som en attraktiv besöksdestination, att sätta Ödeshög på kartan och ha ett ansikte utåt. De som bor här ska känna stolthet, de är de bästa ambassadörerna för kommunen, säger Njord-Westerling.
– Senare kommer vi utveckla en leva och bo sida och en näringslivssida som knyter an till den här sidan.
Är det något speciellt som lyfts fram?
– Naturen, vår största tillgång. Vi tittar mycket på översiktsplanen för Ödeshög. Där finns ett bra underlag för vad kommuninvånare känner kring platsen Ödeshög. Men även kommentarer från tidigare turistsäsonger, säger Karlsson.
De poängterar att arbetet med kringliggande kommuner är viktigt, då turismen är mer kopplat till ett större område.
Vad är bäst med sidan?
– Den är jätteviktig. Alla kollar på besökssidor för att bilda sig en uppfattning om en plats, säger Njord-Westerling.
Anna-Stina Karlsson belyser filtrering på sidan och att kunna söka på olika ord. Likaså tillgänglighet på olika språk.
– Sidan ska kunna slussa besökare till aktörernas egna sidor.
Den svåraste utmaningen med sidan?
– Den får aldrig bli statisk. Den måste vara levande och kräver kontinuerlig uppdatering, säger Njord-Westerling.