M: 35 öre i skattehöjning räcker

Det räcker med att höja skatten 35 öre i Ödeshög nästa år. Det menar Moderaterna som pekar på att även regionen höjer skatten, "en historiskt hög höjning".

Ödeshögs kommun 9 november 2019 20:00

– Det slår hårt mot ensamstående, pensionärer och barnfamiljer. Det är grupper som redan nu har svårt att få ekonomin att gå ihop menar gruppledare Jonas Andersson om den politiska majoritetens förslag att höja Ödeshögs kommunalskatt med en krona nästa år.

Moderaterna har lagt fram ett motförslag när fullmäktige ska besluta om budgeten för nästa och kommande år. Det innehåller också en skattehöjning, men en betydligt mer blygsam sådan, på 35 öre. För att klara det lägger M ett extra besparingskrav på nämnderna på två procent. Dessutom vill man begränsa investeringsutrymmet.

– Det handlar om 18 miljoner som kommunen vill satsa i framtida villaområde i Svämb. 

När det gäller skatten så hänvisar Moderaterna till att även Region Östergötland klubbat en skattehöjning med 85 öre från nästa år. För Ödeshögsbor blir det alltså 1:85 per intjänad hundralapp "en historiskt hög skattehöjning" på över fem procent, skriver man. M har räknat på effekten och landar på att det betyder 260 kronor i månaden för en pensionär med 14 000 kronor, och 463 kronor för en anställd med 25 000 kronor i månadslön.

– Vi föreslog redan 2017 ett effektiviseringskrav på en procent, men fick nej från majoriteten för att det just då inte fanns något underskott. Om man hade sparat  då när tiderna var goda kanske man inte behövt höja skatten i dag, säger Jonas Andersson. 

På fullmäktige den 18 november kommer politikerna att klubba nästa års budget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa