Kulturskolans ras – eleverna allt färre

Allt färre elever söker sig till kulturskolan i Ödeshög. Totalt har nästan en fjärdedel försvunnit de senaste fem åren. "Det gör att besparingarna blir rimliga", säger Jonni Harrius (KD).

Massor med åhörare på fullmäktiges senaste sammanträde i Lysingskolan. Kulturskoleleverna passade på att prata med sina politiker.

Massor med åhörare på fullmäktiges senaste sammanträde i Lysingskolan. Kulturskoleleverna passade på att prata med sina politiker.

Foto: Susanne Hasselqvist

Ödeshögs kommun2020-02-05 13:30

Han är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden som har fått ta över ansvaret för kulturskolan sedan kultur- och fritidsnämnden lades ner. Jonni Harrius får därmed också ta itu med besparingarna. 

373 000 kronor ska sparas in på kulturskolan i år. Det betyder att 20 procent av hela personalstyrkan måste gå – om det är så besparingarna ska göras. Och eftersom elevunderlaget i kulturskolan är sjunkande, ser Jonni Harrius inte besparingar som orimliga. Sedan 2015 har antalet elever som får musikundervisning minskat med 21 procent, danseleverna är 27 procent färre, teatern har minskat med 15 procent. Totalt ger det ett genomsnitt på 24 procent färre elever.

Moa Frisk, musik- och kulturledare på skolan, menar att beräkningarna inte är rättvisande.

– Det minskande elevunderlaget i statistiken handlar bara om kulturskolans individuella undervisning, påpekar hon. Jag tycker att man måste se till hela kulturskolans verksamhet.

Dit hör verksamheten i grundskolan. 

– Vi har musikverkstad och klassorkester med alla kommunens 1:or och 2:or, vilket berör ungefär 130 elever, förklarar Moa Frisk. Vi har också haft aktiviteter för alla kommunens 3:or. Den här terminen planerar vi ett sångprojekt för alla 3:or och 4:or.

Samarbetet med grundskolan kommer att bli i det närmaste obefintligt om besparingarna blir verklighet, säger hon. Dessutom riskerar orkesterverksamheten att försvinna, liksom all medverkan i utåtriktade aktiviteter som Nationaldagsfirandet, Världensbarngalan, Kulturafton och Ingessoncupen.

Michael Ernst i Feministiskt initiativ hade en så kallad enkel fråga till samhällsbyggnadsnämndens ordförande på fullmäktiges sammanträde.

– Besparingarna på kulturskolan har kritiserats mycket hårt. Kommunen kommer inom kort att få del av statsmedel för att trygga välfärden. Ska nedskärningarna i kulturskolan ändå genomföras? Hur tänker du trolla så att en stympad kulturskola ska fungera?

Kulturskolan ska ju inte läggas ner, svarade Jonni Harrius.

– Vi har försökt se om vi kan öka intäkterna, säger Jonni Harris, men det tycks inte möjligt. Vi hoppas också på att välfärdsmiljarderna ska ge tillskott till kommunkassan, men det har vi inte sett än. Vi ska spara på administrationen, men i övrigt måste vi utreda fortsättningen.

Karta: Kulturskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!