Kulturhuset gick för halva priset

Kulturföreningen Saga köper loss kulturhuset i Ödeshög från Ödeshögs kooperativet. Köpesumman blir på 600 000 kronor.

Kulturhuset Saga, som det heter idag, byggdes 1908 av nykterhetsrörelsen IOGT-NTO. Sedan dess har det gula huset haft flera funktioner.

Kulturhuset Saga, som det heter idag, byggdes 1908 av nykterhetsrörelsen IOGT-NTO. Sedan dess har det gula huset haft flera funktioner.

Foto: Karl-Johan Norén

Ödeshögs kommun2019-11-13 19:30

Kulturhuset Saga, det gula huset på Stråtomtagatan 6 i Ödeshög, byggdes 1908 av nykterhetsrörelsen IOGT-NTO. Nykterhetsrörelsen ägde sedan huset fram till 2011. Då tog Ödeshögs kooperativet över kontraktet och underhåll. I modern tid är huset dock mer känd för sin biograf. De senaste två åren har det dessutom begåtts fler konstnärliga uttryck i lokalen då keramikkonstnären Karin Langhard började hyra fastigheten i augusti 2017.

— Idag har vi Joyvoice här i huset. Sen är det en man som arrangerar konstprojekt och musik för människor som har svårt att hitta en plats i samhället. Han hoppas att det kan utökas nu när vi äger huset. Vi har även café och bokcirkel. Jag driver även en keramikkurs. Och så finns bioföreningen kvar såklart, säger Karin Langhard.

Men snart är det slut på hyrandet för Langhard, som istället har kommer att köpa loss fastigheten tillsammans med styrelsen för Kulturföreningen Saga.

— Vi bestämde att vi skulle köpa det nu och se vad vi kan göra mer med verksamheten, säger hon.

Vad kommer det att kosta?

— 600 000 kronor.

Kulturhuset lades ut till försäljning av Ödeshögs kooperativet i januari 2019. Då var utgångspriset 1,25 miljoner kronor. Värderingen har sedan sjunkit kraftigt på grund av bristande intresse och nu säljs den gamla biografen för under halva priset.

— De började väl sänka även för andra köpare men nu så blev det som det blev, säger Karin Langhard.

Och vart kommer Saga-styrelsens pengar ifrån?

— Vi söker från en gammal fond.

Köpet av fastigheten är däremot inte genomfört ännu. Innan affären är klar ska det skrivas på papper de närmsta dagarna och pengar ska byta ägare.

— Eftersom vi även ska låna pengar från en medlemsbank så måste vår förening bli medlemmar där först, det är det vi väntar på. Därför går jag in med handpenningen och står som garant så länge, säger Karin Langhard.

Det lär dock bara vara formaliteter kvar innan det gamla nykterhetsrörelsehuset/begagnade biografen/kulturhuset kommer att byta ägare permanent, tror hon.

— Det känns jättekul, och nu känns det som att man kan satsa lite mer.

Har ni några framtidsplaner?

— Det är inte så välplanerat än, i och med att vi mest har tankar på köpet, men det är en del saker på gång. Dels kommer det målarkurser och så flyttar en teaterförening in till våren. Sen har vi tänkt på ett återvinningsevenemang. Och nu den 30 november ska vi ha kulturfest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!