Orsakerna är ekonomiska. Samma ekonomiska verklighet som lett till att ett förslag om skattehöjning med en krona också ligger på politikernas bord på måndag kväll.
– Ingen tycker nog at det är roligt att lägga ner nämnden. Men som det ser ut idag måste alla vara med och spara, menar Per Svenningson (S) som är ordförande i nämnden.
Att det här inte rör sig om lagstadgad kommunal verksamhet har bidragit till att det är just kultur och fritid som drabbas, det är han klar över. Men han menar att frågorna inte försvinner utan kommer att behandlas av andra nämnder, i första hand den samhällsbyggnadsnämnd som föreslås ersätta miljö- och byggnämnden.
Oppositionen är desto mer kritisk. Historikern Kalle Bäck (M) skräder inte orden:
– Jag tror att avsikten i förlängningen är att kommunen ska spara pengar på minskade satsningar på kulturlivet och föreningslivet, säger han.
Enligt Kalle Bäck är besparingen på organisationsförändringen bara 50 000 kronor.
Han uttrycker oro för att majoriteten vill minska på antalet fritidspolitiker. Nyligen skrev han en insändare om att antalet fritidspolitiker i Ödeshög under 50 år minskat procentuellt lika mycket som antalet tjänstemän i organisationen ökat.
– Det är en livsfarlig utveckling som riskerar att spä på föraktet och öka avståndet mellan kommuninvånare och politiska beslutsfattare, säger han.
Enligt Annicki Oscarsson (KD) är det snarare 230 000 som sparas in på att ta bort nämnden.
– I ett läge där vi måste spara och allt ses över är det rimligt att även den politiska organisationen är med och bidrar, inte bara administrationen och förvaltningarna, menar hon.
Inför nästa mandatperiod ska ytterligare nedskärningar i den politiska organisationen utredas. Det handlar om att överväga att ta bort alla nämnder och utskott och bara ha en kommunstyrelse kvar.
I kommundirektören Ingmar Unossons översyn av organisation bedömdes det alternativet som det mest kostnadseffektiva, men har nackdelarna att få personer får ett stort ansvar, att det är tveksamt i demokratiskt perspektiv och att många fler beslut måste delegeras till tjänstemän.
Moderaternas och Ödeshögspartiets representanter röstade nej till förslaget. De stödjer förslaget om en utredning om bantad politisk organisation men sa nej till en förändring redan i vinter. Sverigedemokraterna avstod.