– Vi måste anpassa oss till en ny tid, säger Alvastra krönikespels ordförande Birgitta Söderlund. De ändrade ekonomiska förutsättningarna är den främsta orsaken, men också färre personer som jobbar ideellt.
Det är ett garanterat bidrag på 25 000 kronor som har försvunnit ur kommunens budget.
– Vi kan inte sätta upp ett så stort spel som krönikespelet har varit, säger Birgitta Söderlund. Vi kan fortfarande få verksamhetsbidrag, men vi måste hitta andra ben att stå på och nya samarbeten.
I mitten av december träffades styrelsen och diskuterade det nya läget. Beslutet blev att sätta upp en föreställning i år, efter två inställda säsonger, men att skriva ett helt nytt manus, söka en helt ny lokal, ändra spelperioden och även föreningens namn.
– På nästa årsmöte räknar vi med att byta namn till Teaterföreningen Alvastra krönikespel. Vi drar igång en studiecirkel redan i mellandagarna för att skriva manus och jag ska träffa folk i Ödeshög för att titta på en inomhuslokal.
Alvastra klosterruin överges alltså, men spelet ska fortfarande handla om medeltiden: munkarnas och klostrets tid.
– Kläder och rekvisita finns ju. Kanske ska vi berätta om vanliga människor som fanns kring klostret?
Förr medverkade kanske bortåt 60 personer i spelet. 2017 var det knappt 40. Nu räknar styrelsen med att det blir fyra skådespelare, kanske något fler.
– Vi vill att föreningen ska leva kvar. Kanske kan vi spela det stora krönikespelet igen senare.