Svenskt näringsliv släppte nyligen rapporten "Ökad effektivitet – ett måste och en möjlighet för kommunsektorn". Rapporten har tittat på vilka kommuner som är mest effektiva inom skola och äldreomsorg mellan 2015 - 2017.
— Vi har tittat på hur kommunerna ligger kostnadsmässigt och kvalitetsmässigt i förhållande till deras förutsättningar. Sen väger vi samma dessa för att fånga vilka kommuner som lyckas få ut mest kvalitet med minst resurser, alltså vilka som är effektivast, säger Emelie Värja, nu forskningsansvarig på Kommuninvest.
Hur mätte ni kvalitet?
— Inom äldreomsorgen har vi nyttjat den brukarundersökningen som skickas ut där brukarna svarar hur nöjda de är med hemtjänsten respektive särskilt boende.
Ödeshög placerade sig som den bästa kommunen inom äldreomsorg. Det är däremot svårt att hitta samband mellan de mest och minst effektiva kommunerna.
— Slutsatsen som jag tycker är mest intressant är att det är så låg andel som vi faktiskt kan förklara av variationen i effektivitet. Då börjar man fundera på vad som är orsaken till att vi har så stor skillnad. Där kan skillnaden vara mjuka värden som är svårare att kvantifiera, som ledning och styrning, säger Emelie Värja.
Åke Wännman, socialchef på Ödeshögs kommun, tycker att kommunen är framstående inom just de mjuka värdena.
— Framförallt har vi jättebra chefer och jättebra personal. Jag upplever även att våra biståndsbedömare tar bra beslut som är lättolkade och distinkta. Det innebär att verksamheten kan utföra precis det man fått beslut om, säger han.
Han lyfter även kommunens satsning på teknologi och det koncentrerade kunnandet som anledningar till topplaceringen.
— 2016 gjorde vi en stor omställning av vårt äldreboende till ett stort äldreboende. Vi koncentrerar även all personal till den fastigheten så vi kan göra gemensam planering och samnyttja kompetens, säger han och fortsätter.
— Ödeshög har också i flera år legat i framkant av smart digitalisering. Bland annat arbetar vi med nyckelfri hemtjänst och nattkameror, som både uppskattas och sparar tid.
Svenskt näringslivs rapport visar även att det kan finnas mer pengar att spara inom äldreomsorgen och ändå effektivisera den.
— Det finns ju flera olika modeller som räknar på hur mycket pengar det finns att spara, men vi har kommit fram till att den siffran är runt tio miljarder kronor inom äldreomsorgen om man räknar hela riket, säger Emelie Värja.