Klart: Båten ska räddas till eftervärlden

Modellen av båten ska till Hästholmen. Det vill både båtbyggaren och bygdeföreningen. Halva kostnaden har redan samlats in.

Den välgjorda modellen av Per Brahe visades upp i Hästholmens bygdegård minneshelgen 100 år efter olyckan i november 1918.

Den välgjorda modellen av Per Brahe visades upp i Hästholmens bygdegård minneshelgen 100 år efter olyckan i november 1918.

Foto: Camillla Linusson

Ödeshögs kommun2020-01-28 15:00

Det är Ove Rubensson, Båtbyggarna i Tranås, som har byggt modellen. Den visades i Hästholmens bygdegård under minneshelgen i november 2018, då det var precis hundra år sedan båten sjönk.

Det finns flera som är intresserade av att köpa modellen för 15 000 kronor,  berättar Camilla Linusson i Hästholmens bygdegård och byalag, men hon tycker att det är självklart att den ska stå i muséet i Hästholmens hamn, Vätternrummet.

–  Det vill både båtbyggaren och vi.

Just nu ligger muséet i malpåse efter att silon revs.

– Men det ska ju öppnas igen, säger Camilla Linusson, även om det tar sin tid. 

Kommunen har sagt nej till att köpa in båtmodellen, men Camilla Linusson hoppas ändå att det finns intresse för att rädda den till Hästholmen. Insamlingen på Facebook fick gensvar direkt. Halva kostnaden har redan samlats in. Om det blir pengar över ska de att användas till en glasmonter att visa båten i.

– Kapten Bojas anhöriga har skänkt den största summan, säger hon. För dem är det viktigt att båten kommer hem till Hästholmen.

Alla som bidrar får sitt namn registrerat.

– Nästa minneshelg planeras 2022, hundra år efter bärgningen, berättar Camilla Linusson. Då ska vi återuppliva det som då kallades "det stora folknöjet i Hästholmen", med marknad och båtturer till olycksplatsen, exempelvis. Då kommer också minnesstenen på kyrkogården att förses med en plakett med namn på alla som dog den där novembernatten.

Karta: Hästholmen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!