Per Petersson och Christer Samuelsson står på Vallgatan och spanar efter snö. Kyla behövs för att avverkningen av granskogen ska kunna ske utan körskador.
Kalhyggen är inget som folk tycker om. Därför vill Sveaskog passa på att informera om varför avverkningarna sker.
– Det kommer kanske att upplevas som stora ytor. Men det är viktigt att förstå att det vi gör nu kommer att skapa mer framtida värden. De nya skogarna kommer att vara mer värdefulla för människan och miljön i framtiden, säger Per Petersson.
De kommer att hysa både mer växter och djur. Det kommer att bli en helt annan upplevelse för Ombergs besökare än dagens produktionsskogar av gran.
– Under de veckor som det pågår kommer det att se ut som det brukar vid avverkningar. Efter lövplanteringen i vår tar det kanske fem år innan vi har en lövskog på väg upp med nya värden. Det är ju inte heller någon John Bauerskog som försvinner, säger han som ytterligare tröst.
I år ska drygt 30 hektar av gran och silvergran bort. De rentav måste bort – för Sveaskog har redan beställt de små ekplantor som ska dit istället. Det handlar om 30 000-tal plantor som annars går till spillo.
Ingen panik änMen än är det ingen panik. Helgen lovar redan att bli kallare. Denna höstliknande dag är skogsmännen på plats för att markera ut fornlämningar, mest stenrösen, så att de inte skadas av skogsmaskinerna.
Boniteten, det vill säga bördigheten, på de platser där avverkningarna ska ske skulle normalt anses vara bäst för granplantering. Det skulle en traditionell fackman tycka. Men på Omberg är det annorlunda.
Dels för att marken är så kalkrik, vilket bland annat gör att granen lätt angrips av granröta och sedan inte duger till annat än till eldningsved. Dels för att det är en ekopark. Därför kan Sveaskog tillåta sig lövskogsplanteringar utan att säkert veta om det lönar sig. Men allt eftersom behovet av pappersmassa minskar, kommer kanske andra användningsområden att öka. Ingen kan i dag säga vad som är mest värdefullt framöver.
Det här blir den första planerade avverkningen på Omberg sedan stormarna Gudrun och Per 2005 och 2007. Då vindfälldes stora arealer av framför allt granskog och många kvarvarande skogar blev sönderblåsta och luckiga.
Släppte nyhetDet var vid sitt 10-årsjubileum i våras som Sveaskog släppte nyheten att framtida produktionsskog på Omberg enbart ska bestå av lövträd, framför allt ek, björk, bok med flera. Samråd har skett med skogsstyrelsen och länsstyrelsen som båda välkomnar storsatsningen.
– Länsstyrelsen tycker det är jätteroligt att Sveaskog går över från produktionsskogar av gran till löv. Att föryngra med löv är en fantastisk insats, och ett gott exempel även för andra skogsägare, säger Tommy Ek på naturvårdsenheten.
Omföringen av gran till löv kommer däremot att ta många år till.
– På de tio åren hittills har lövskogsandelen ökar från 15 till 20 procent, säger Per Petersson.
Gran- och tallskog kommer ändå att finnas kvar på flera ställen, framför allt i branterna, där granen funnits länge och uppvisar höga naturvärden.
Dessutom kommer vissa av de tidigare planterade exotträden, det vill säga träd som inte är inhemska, att bevaras, som ett kulturminne från skogsskolans dagar.