Trots att många fortfarande skrapar bort is på framrutan på bilen är man redan i full gång med vårsådden i vissa delar av länet.
– Det bästa sättet att stressa grannarna som är lantbrukare är att ställa ut traktorn med harven. Man får inte bli stressad som bonde österut eller i mitten av vårt län när andra börjar så, säger Peter Borring, LRF:s ordförande i Östergötland.
Peter Borring berättar att jordmånen och närheten till Vättern har stor betydelse varför lantbruken i Vadstena och Ödeshög redan är igång. han säger att det kan skilja en hel månad från olika delar av länet innan det är dags att påbörja sådden.
– De flesta åren när Vättern inte fryser värmer den markerna runt om. Det är också lättare och sandigare jordar eller moränjordar. De värms upp av stenblandningen och är inte känsliga för att packas samman, förklarar Peter Borring.
Solen skiner gott. Magnus Fyrbondes traktor överröstar fåglarnas vårkvittrande. Marken är torr och gummistövlar är ingen nödvändighet när man kliver ut i åkern på Öninge Lagmansgård i Ödeshög.
Magnus Fyrbonde driver gården tillsammans med sin bror Anders och deras föräldrar Ragnar och Kerstin. De har sammanlagt 460 hektar åkermark att så runtom Ödeshög och även i Vadstena.
Fyrbondegårdens lantbruk AB har sju fast anställda. Under framförallt sensommaren och hösten har de ytterligare 4-5 säsongsanställda. Förutom sin egen gård, har de en entreprenadsverksamhet med cirka 100 kunder som de pressar halm, gör ensilage och gödslar åt.
Vi tar en sväng i traktorn. Idag sår Magnus Fyrbonde ärtor, och i söndags sådde de korn.
Kornet och ärtorna är spannmål till gårdens grisar.
– I fjol sådde vi tre dagar tidigare än i år. Det lyckades vi bra med, och fick på så sätt en lugn höst, säger Magnus Fyrbonde.
På hösten och sensommaren är det bråda tider. Men ifall ärtorna och rapsen går att skörda tidigare har de mer tid på sig att så höstrapsen.
– Kornet hann vi tröska i slutet av juli förra året och ärtorna tröskade vi relativt tidigt, i augusti, berättar han.
Förra året, var en väldigt god vegetationsperiod säger Magnus Fyrbonde. Det hoppas han även på i år.
– Vi passar på nu när det går bra. När jorden faller sönder och är torr, då är det bra bärighet. När det reder sig, som vi säger här i Östergötland, säger Magnus Fyrbonde.