Till salu: En begagnad biograf

Säljes: En bättre begagnad biograf. Nu ligger fastigheten på Stråtomtagatan 6 i Ödeshög ute för försäljning. Huset innehåller Sagabiografen.

15 januari 2019 21:00

Det är Kooperativet i Ödeshög som äger huset. I augusti 2017 hyrdes hela huset ut till Ödeshögskonstnären Karin Langhard och Kulturhuset Saga bildades. Filmvisningarna tog föreningen Tusen och en natt över och i resten av huset har det ordnats kurser, festligheter, konstutställningar och arrangemang.

– Hyresavtalet går ut i augusti. När den tiden har gått skulle jag få möjlighet att köpa fastigheten, berättar Karin Langhard.

Någon överenskommelse om köp har dock ännu inte träffats. För ungefär en vecka sedan lades en annons ut på nätet där fastigheten bjuds ut för utgångspriset 1,25 miljoner kronor. Huset innehåller förutom biografen bland annat en teaterlokal med scen i källaren.

– Det är mäklaren som värderat huset och satt det priset, säger Kooperativets ordförande Kjell-Åke Gauffin.

Om möjligheterna att få det sålt vill han inte spekulera. Han lämnar det inte heller omöjligt att det slutar med att hyreskontraktet med Karin Langhard förlängs.

– Jag tycker inte att hon ska vara orolig för det. Kontraktet förlängs automatiskt om det inte sägs upp med nio månaders uppsägningstid, säger Kjell-Åke Gauffin.

Enligt Karin Langhard nämndes en betydligt lägre köpesumma när hyreskontraktet skrevs. Hon funderar på att lägga ett bud, men har inte bestämt sig än.

Annicki Oscarsson, kommunalråd (KD) i Ödeshög, tror inte att kommunen har intresse av att äga huset. Däremot stöttar kommunen verksamhet i lokalerna med föreningsbidrag, bland annat till bioföreningen Tusen och en natt. Kommunen har även tidigare satsat pengar på upprustningen av biografen som försågs med digital utrustning för några år sedan. En eller två gånger i veckan har film visats under hyrestiden.

– Det är positivt för kommunen att Karin dragit igång verksamhet i lokalerna. Vi vill naturligtvis att det får en fortsättning, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sune Johansson

Ämnen du kan följa