Planen: Byggstart våren 2020

Visst blir det bostäder i Hästholmens hamn. Och fyra eller åtta eller tolv kommer inte att räcka. Åtminstone inte att döma av intresset på kommunens informationsmöte.

Så här ser hamnen ut i sommar. Silon och magasinet är borta, men sprängsten, suggor och blomlådor ska dela upp den tomma ytan.

Så här ser hamnen ut i sommar. Silon och magasinet är borta, men sprängsten, suggor och blomlådor ska dela upp den tomma ytan.

Foto:

Hästholmen2019-03-05 21:58

Det var alldeles fullsatt i Tollstadgården på tisdagskvällen. Många ville äntligen få besked om framtiden för hamnen. I över tio år har det funnits planer, och ingenting har hänt.

Men nu ser det ut att bli full fart. Ödeshögsbostäders enkät visar att många vill bo i Hästholmens hamn, helst i en hyrd tvåa eller trea och absolut med balkong eller uteplats.

Men först ska silon och det gamla magasinet rivas. En entreprenör från Eksjö får nästan 1,7 miljoner kronor för att utföra jobbet – bara att ta bort allt fågelbajs i byggnaderna kostar nästan halva summan – och om ingen överklagar det beslutet så kan rivningen påbörjas snarast. 31 maj ska husen vara borta och marken jämnad.

Till hösten ska Ödeshögsbostäder ha ett färdigt förslag till bygge.

– Om allt går i lås blir det byggstart våren 2020, säger Peter Kenell som är vd för Ödeshögsbostäder, och färdigt för inflytt ett drygt år senare.

Flera mötesdeltagare är besvikna på Peab vars beslut att inte bygga tog åratal att komma fram till. Några är oroliga för sommarens båtliv med stora rivningsarbeten i hamnen, andra vill ha kvar silon.

– Byggnaderna är gamla, trasiga, i uselt skick och en säkerhetsrisk, säger Emil Wissman som är kommunens tekniske chef. Det är inte möjligt.

Ett positivt möte, summerar kommunalrådet Annicki Oscarsson (KD).

– Hästholmen är en pärla som vi vill utveckla på bästa sätt med bostäder, turism, båtliv och fritidsaktiviteter. I höst väntar nya möten om framtidens Hästholmen.

Fullsatt i Tollstadgården när kommunen pratade om planerna för Hästholmens hamn.
Fullsatt i Tollstadgården när kommunen pratade om planerna för Hästholmens hamn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!