Kommunen satsar 36 000 kronor på en för-förstudie av möjligheterna att bygga och driva ett besökscentrum på Omberg.
Tanken om ett besökscentrum är inte ny. Det handlar om att kunna informera om de natur- och kulturvärden som finns i trakten, och där Omberg bara är en del. Redan i början av 1990-talet pratades det om behovet, och 2001 fanns det utvecklade planer på en anläggning vid Alvastra. När Naturum Omberg lades ner 2011 kom frågan upp igen.
Dockson Arkitekter i Motala har under flera år skissat på en anläggning som skulle kunna ligga mellan Ombergs Turisthotell och Ellen Keys Strand, invid rast- och utsiktsplatsen på Södra Sjövägen..
Huset, som de kallar ”Drottning Ommas hus” innehåller en internationell konsthall, museum och turistinformation om de kringliggande sevärdheterna, filmsal, kafé samt en konferensdel. Totalt drygt 1 000 kvadratmeter i en byggnad som på ett småskaligt sätt smälter in i naturmiljön intill turistvägen. Konsthallen, kaféet och uthyrningsstugorna ska vara den kommersiella verksamheten. Museet får man liksom på köpet. Än mer spektakulärt är tanken på en linbana de 1,5 kilometerna upp till Hjässan.
– Den svåra delen är att hitta ett sätt att driva ett sådant hus med ekonomi. Vi ser det som väldigt viktigt att ha en noggrann förstudie för att utröna hur det ska drivas – och hur det ska byggas, säger Per Dockson som flyttat sitt arkitektkontor från Skåne till Motala.
Han säger att han haft kontakt med Svea Skog och Statens Fastighetsverk som äger mark på och nedanför Omberg.
– De är positiva till projektet. Även regionen och länsstyrelsen är positiva, men vill inte bidra med ekonomiska medel till förstudien om inte kommunen också bidrar, säger Per Dockson.
Därför är han glad att Ödeshögs kommun nu sagt ja, även om det handlar om en mindre summa.
Genom föreningen Omberg Kultur & Natur har Dockson ansökt om ekonomiskt stöd på en halv miljon kronor från Ödeshögs kommun till en förstudie om möjligheten att projektera ett ”Drottning Ommas hus” på södra sluttningen av Omberg.
Enligt Annicki Oscarsson, kommunalråd (KD) i Ödeshög har kommunstyrelsen beslutat att bidra till ett steg ett i denna förstudie. 36 000 kronor anslås.
– Det handlar om att ta kontakter för att se om det finns förutsättningar att gå vidare, säger hon.
Hon menar att man måste se vilka aktörer som skulle kunna vara intresserade av att det byggs en sådan anläggning. Kommunen är bara en av många intressenter, menar Annicki.
– Omberg är ett intressant område och vi vill gärna se en fortsättning på projektet.
Men för att kommunen ska vilja pytsa in större pengar i en förstudie krävs att fler aktörer delar på kostnaden. Samt att Svea skog som äger marken, och som inrättat ekoparken Omberg, stödjer förstudien. En möjlig medfinansiär till förstudien är organisationen Sommenbygd-Vätterstrand, en samorganisation för kommunerna i sydvästra Östergötland och nordöstra Jönköpings län.
Per Dockson är noga med att påpeka att det än så länge rör sig om en vision. Men han tror starkt på projektet. Föreningen Omberg Kultur & Natur har bildats just för detta projekt och har flera namnkunniga medlemmar, som Gunnar Elfström, ordförande i stiftelsen Ellen Keys Strand, och professor emeritus Kalle Bäck.
– Omberg har upp emot en miljon besökare varje år. Jag tror att det är fullt realistiskt att få en sådan här verksamhet att gå ihop, menar Per Dockson.