Den frågan ställer Eva Karlsson, enhetschef på gruppboendet i Ödeshög som provat det nya arbetstidsschemat i ett och ett halvt år. Hon har reagerat på det uttalande som Mjölbys omsorgsnämnds ordförande Miko Månsson (s) gjorde i tisdagens kommunfullmäktigedebatt om 3-3.
- Vi har tvärtom mycket positiva erfarenheter av 3-3. Sjukfrånvaron har minskat och kostnaderna ligger på samma nivå som tidigare, vilket finns verifierat i en revisionsrapport från Komrev. Vi hoppas inom kort att permanenta denna försöksperiod, säger Eva Karlsson.
Miko Månsson medgav på måndagen att han var onyanserad och ofullständig i det svar han lämnade i kommunfullmäktige i tisdags.
- Det blir ruskigt dyrt för oss om vi skulle kopiera Ödeshögsmodellen eftersom vi har en lägre grundbemanning än Ödeshög. Detta förtydligande saknades i mitt svar på Ann-Marie Sjöös (m) enkla fråga.
Eva Karlsson ger en lång rad sifferuppgifter som stöd för sitt påstående:
Under perioden mars--augusti 2001 hade gruppbostaden med tio anställda 108 sjukskrivningsdagar. Motsvarande siffra med mars--augusti 2002 var 23, en minskning med 79 procent.
Antalet sjukskrivningsdagar under perioden mars 2001-- februari 2002 var 124 dagar. Motsvarande siffra för perioden mars 2002--februari 2003 var 56, en minskning med 55 procent. 3-3-systemet infördes på gruppboendet den första mars 2002.
Nettokostnaden från 2001 till 2002 har ökat med två procent men det beror på sedvanliga lönehöjningar i samband med avtalsrörelsen.
- Den positiva bilden från de anställdas utgångspunkt kvarstår. Arbetsmiljön blir bättre, antalet sjukskrivningar minskar och belastningen på kroppen minskar. Ekonomiskt ser det ut som kostnaderna i stort sett håller sig på samma nivå som tidigare, är det sammanfattande omdömet från Komrevs revisor.