Det är tredje gången som spinneriet får besök av en japansk ambassadör. I torsdags kom Seiji Morimoto, ambassadör sedan ett år tillbaka, på visit till länet. I går anlände han till Ödeshög i sällskap representanter från länsstyrelsen.
Anledningen till att Ödeshög är en given anhalt är att Japan blivit spinneriets huvudmarknad. Mer produkter går dit än vad som säljs i Sverige. Ambassadören är nyfiken på hur det kan komma sig och ber innehavarna Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg berätta hela historien.
I över trettio år har textilkonstnärinnan och den tekniske ingenjören drivit ullspinneri utanför Ödeshög, och att tyngdpunkten av kundkretsen mer och mer flyttats till några öar på andra sidan klotet har flera skäl, och har fått näring genom tillfälligheter.
Men klart är att det finns ett genuint intresse för det nordiska bland japaner. Och att många japanska kvinnor är hemma och gärna vill handarbeta. Därför säljs mycket garn och materialsatser.
Ambassadör Morimoto tycker att japaner och svenskar har många gemensamma drag.
– Det är stora likheter. Intresset för estetik, vurmen för naturen och enkelheten. Till och med Jantelagen har vi gemensamt. Sverige är Europas Japan, menar han.
Börje Norberg drar igång maskinerna, en efter en. Det är det stora kardverket som kardar ullen och kammar upp den i 120 fluffiga trådar på en bred rulle. Dessa flytas till Sveriges sista kvarvarande "Spinning Jenny" som samtidigt kan spinna 315 trådar. Sedan tvinnas garnet till sin rätta tjocklek och hasplas till härvor. Men värst av alla maskinerna bullrar vävstolarna som styrs av hålkort av papp. Ett nytt mönster måste föras över på hålkort och detta mödosamma arbete gör Börje i en särskild maskin.
– Köper ni ull från Nya Zeeland, undrar ambassadören försiktigt och får nekande svar av Ulla-Karin.
Det är skandinavisk ull från får med naturliga nyanser från vitt till svart som är basen. De har även testat med färöisk ull.
Ambassadören tackar för sig och berättar att enligt den Kinesiska astrologin är det passande nog fårets år i år.
– Tecknet för får är detsamma som det för månaden juni och står för mognad, fruktbarhet och mjukhet, säger Seiji Morimoto.
Sedan hastar han vidare.
Nästa stopp är BT i Mjölby som ägs av Toyota som startade en gång i tiden med att konstruera en mekanisk vävstol. Allting hänger ihop.