Det framgår av senaste numret av medlemstidningen Villaägaren, där både gruvprojektet Norra Kärr och planerna för gruvdrift vid Billingen pekas ut.
– Det här är känsliga områden, både för att det bor mycket folk i trakten och för att det absolut inte får riskera att komma ut skadliga restprodukter i Vättern och grundvattnet, säger Madeleine Arvidsson Wäli, boendemiljö jurist på Villaägarna.
Mycket radioaktivitetHon konstaterar att det finns mycket radioaktivitet i marken som man lätt kan få med oavsett vad man bryter.
– Skulle de radioaktiva ämnena sprida sig till grundvattnet kan det påverka dricksvattnet negativt i såväl kommunala dricksvattentäkter som småhusägares egna brunnar. Villaägarna fortsätter därför att bevaka utvecklingen av gruvplanerna kring Vättern.
Villaägarna har valt att lyfta dessa frågor på grund av den uppmärksamhet de har fått i massmedia och att förmodligen även Villaägarnas medlemmar kommer att drabbas.
I nuläget känner hon inte till sådana medlemmar. Texten i Villaägarna ska därför delvis ses som efterlysning.
– Vi vill känna av intresset för att se om det finns några medlemmar som kommer att få sina fastigheter inlösta eller där vattentäkterna kan påverkas.
Olika miljöfrågorTjänsten som boendemiljöjurist på Villaägarna är nyinrättad. Madeleine Arvidsson Wäli har jobbat med det i ett år. I hennes uppdrag ingår att bevaka olika miljöfrågor av rikstäckande karaktär. Hittills har Madeleine Arvidsson Wäli engagerat sig i frågan om uranbrytning i Bergs kommun där bland annat möten har anordnats. Tanken är att hon ska kunna stödja andra Villaägarföreningar och regionkontor i sådana lite större frågor. Utöver gruvbrytning kan det gälla olika andra typer av miljöfrågor som buller, boendemiljö, dagvatten och avlopp.