Tasman Metals vill starta en gruva tänkt att ligga mellan Gränna och Ödeshög. Norra Kärr lär vara en av världens största fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller, som bland annat används för vindkraftverk, mobiltelefoner och elbilar.
Regeringens slutsats är att gruvbrytningen inte strider mot minerallagen och har därför beslutat att ge bearbetningskoncession. Det som minerallagen framför allt kräver är att fyndigheten kan bli lönsam och att den går att utvinna rent tekniskt.
Flera parter överklagadeDet var i maj 2013 som Bergsstaten som fattade koncessionsbeslutet som sedan överklagades av flera parter. Det är fastighetsägare, både i närområdet och längre bort. Det handlar om klagande som är oroliga för att den näraliggande sjön Vättern ska påverkas, men också för att fastighetsvärdena ska minska.
Alla överklaganden har inte Regeringen tagit upp. De som bor längre bort än två kilometer från den planerade gruvan anses inte kunna påverkas i sådan omfattning att deras klagan prövas.
Ingen fara för VätternNågra kilometer därifrån ligger Vättern, som är en viktig vattentäkt och också en av Sveriges 3 500 Natura 2000-områden med skyddsvärda arter och naturtyper. Därför är det viktigt att det sker en miljöprövning av Norra Kärr, skriver Regeringen.
Det finns ingenting som tyder på att Vättern kommer att påverkas, anser Regeringen och hänvisar till den miljökonsekvensutredning som har gjorts och som både länsstyrelsen och Bergsstaten har godkänt.
Återstår miljöbalkenDet som ännu återstår för att gruvan ska kunna starta är en prövning enligt miljöbalken, och det görs av mark- och miljödomstolen. Om gruvbolaget får miljötillståndet måste den lämna ekonomisk säkerhet för efterbehandling av marken.
Förändrade anspråk på mark, vatten och fysisk miljö behövs för samhällsutvecklingen. Det lyfts särskilt fram i miljöbalken, enligt regeringen. När det finns olika riksintressen, som i det här fallet, är målet inte i första hand att bevara den markanvändning som finns, utan istället avgöra vilken som är mest lämplig.