Kommunalrådet Ann-Mari Nilsson (C) i Jönköping hör till de som är oroade över beslutet. Det berättade hon vid en presskonferens som Centerpartiet höll i Jönköping efter regeringsbeslutet.
– Vi förstår att vi behöver viktiga mineraler i vårt land, men man måste noga titta på var man gör det, sade hon till Radio Jönköping.
Men kommunen har inte så mycket att säga till om, enligt Ann-Mari Nilsson, utan är en av en rad remissinstanser till länsstyrelsen.
– För oss är det ändå viktigt att säga att det är vårt ställningstagande.
Ingen tvekanÄven kommunalrådet i Ödeshög Magnus Oscarsson (KD) är oroad.
– Det får inte råda någon som helst tvekan om att Vättern inte kommer att förstöras, säger han och vet med sig att han har hela kommunstyrelsen bakom sig i detta.
Kommunstyrelsens majoritet, med KD, M och C, har däremot ännu inte tagit ställning i själva sakfrågan, det vill säga om de är för en gruva eller inte, utan vill först inhämta mer information både från miljögrupper som gruvbolaget.
– Det är viktigt att vi får vara med och påverka eller om det krävs avgöranden högre upp i politiken. Det tänker vi ta reda på nu.
Miljögrupperna kommer att hålla ett heldagsseminarium om gruvan Norra Kärr i Gränna 28 februari, speciellt för politiker och tjänstemän, och en halvdag för allmänheten 1 mars klockan 13–17. Föreläsare blir forskarna Rolf Hallberg, mikrobiell geolog, Olov Holmstrand, hydrogeolog, Maj-Britt Öhman, expert på gruvdammar, och Nisse Johansson, som doktorerar om återvinning på Linköpings universitet. Dessutom medverkar Arne Müller, journalist och författare till boken Smutsiga miljarder – Gruvboomens baksida. Bakom står Aktion Rädda Vättern (Arv) tillsammans med ett flertal andra organisationer.
Eget möteMagnus Oscarsson kommer inte kunna närvara vid Grännamötet men vill se till att det även blir ett informationsmöte i Ödeshög, med både gruvbolaget och miljögrupper företrädda. Tid och plats är ännu inte bestämt mer än att det ska ske någon gång under vintern eller våren.
– Vi måste få fram mer fakta på bordet, säger han.
Regeringsbeslutet att säga ja till gruvan genom att ge bearbetningskoncession var väntat och ingenting som förvånade Johan Elwing, ordförande för Arv.
Däremot tycker han att det är uppenbart att två departement faktiskt går emot varandra.
Näringslivsdepartementet, med ansvarigt stadsråd Annie Lööf (C), som pekar ut mineralerna i Norra Kärr som det viktigaste riksintresset i området och Landsbygdsdepartementet med Eskil Erlandsson (C) som gjort skyddet av vattentäkter till en av sina hjärtefrågor.
– Det är tydligt att det finns en spricka inom Centerpartiet. Annie Lööf och Eskil Erlandsson verkar inte prata med varandra.