Gruvbolag vill skynda på provsprängning i Norra Kärr

Tasmet AB har ansökt hos länsstyrelsen i Östergötland om att få schakta fyra provgropar. Det verkar vara mycket bråttom – så bråttom att gruvbolaget begärt att få börja innan beslutet ens vunnit laga kraft.

Foto: Mia Karlsvärd

Ödeshög/Gränna2013-07-16 06:42

Platsen för den planerade gruvan i Norra Kärr på gränsen mellan Östergötland och Jönköpings län. Där finns de åtråvärda jordartsmetallerna som används i all form av teknik, i allt från bilar, vindkraftverk och inom industrin.

Det är miljöprövningsdelegationen i Östergötland som ska ta ställning fastän gruvan ligger i Jönköpings län, se faktaruta.

Enligt Karl-Martin Axelsson, handläggare på länsstyrelsens miljöskyddsenhet, räknar delegationen med att ta beslut i frågan någon gång under de närmaste veckorna.

Gruvbolaget vill starta provsprängningarna innan beslutet vunnit laga kraft, det vill säga utan att invänta att eventuella överklaganden behandlas. Anledningen att det är så viktigt är, enligt gruvbolaget, att det har betydelse för den pågående planeringen.

Ingenting konstigt

Karin Fridell, sakkunnig på miljöprövningsdelegationen, ser ingenting konstigt i gruvbolagets begäran.

– Generellt sett är det inte ovanligt att ge tillstånd utan hinder av laga kraft. Det görs ibland för redan befintlig verksamhet. Vad vi beslutar i ett sådan här fall är ändå svårt att förutsäga. Vi har ju hittills inte haft några gruvor att ta ställning till.

Det Tasmet har ansökt om är att få bryta en total mängd bergmaterial på 200 kubikmeter fast volym. Det handlar om fyra gropar vars material ska användas för försök med provanrikningar, försök som sedan ska göras på externa anläggningar. Var det ska vara framgår inte av ansökan.

Uttaget kan ske vid olika tillfällen under en period på cirka två år.

Närmaste bostadshus

Kortaste avstånd mellan provgrop och bostadshus, gården Kaxtorp, är cirka 300 meter.

Borrningsarbetena och lastningen av utsprängt berg kommer att bullra och nå upp till den ekvivalenta ljudnivån på 60 decibel A under den tid borrningen pågår.

Gruvbolaget anser att man kommer att använda bästa möjliga teknik och att det saknas alternativ till sprängning och schaktning för den mängden som ska tas ut. Rent teoretiskt kan bergmineral utvinnas genom borrning, men det skulle innebära enorma kostnader och väsentligt större miljöpåverkan, enligt Tasmet.

Två av provgroparna önskar Tasmet hålla öppna under en period om sex månader för att kunna visa dem för besökare. Under den tiden ska de vara avspärrade med stängsel.

Verksamhet som leder till buller och vibrationer ska endast ske dagtid och sprängplatserna ska täckas med sprängmatta. Sprängningarna ska föregås av varningssignal och det bergmaterial som inte förs bort direkt ska förvaras i tält eller en lada på fastigheten.

Håller med

Enligt det samrådsunderlag Tasmet skickade ut i vintras ska de här sprängningarna vara av betydligt mindre omfattning än de borrningsarbeten som pågått tidigare.

Karl-Martin Axelsson håller med om digniteten:

– Det är som en mycket liten täktverksamhet. 400 till 500 ton är lite, även jämfört med små täktverksamheter som oftast har tillstånd för en årlig brytning av flera tusen ton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!