30 nya miljoner till gruvan Norra Kärr

Nu återstår i stort sett endast miljöprövningen innan gruvan Norra Kärr kan få klartecken. Gruvbolaget Tasman Metals kan snart få 30 färska miljoner kronor att röra sig med för att utveckla tekniken.

Mineralletning vid Norra Kärr.

Mineralletning vid Norra Kärr.

Foto: Tasman Metals

Ödeshög/Gränna2014-02-12 15:47

Han låter segerviss. Ändå är inte gruvbolagets vd Henning Holmström helt hundraprocentigt säker om gruvan verkligen blir av, framför allt av ekonomiska skäl.

Gruvan är tänkt att ligga mellan Ödeshög och Gränna och ska förse Europa med de åtråvärda sällsynta jordartsmetallerna, med de egenskaper som behövs i modern teknik, allt från mobiltelefoner, bilar till vindkraftverk.

Pengarna ska tillkomma efter en nyemission.

Det behövs mer kapital för forskning och utveckling, framför allt för att kunna separera metallerna från de övriga mineralerna.

I riksradio sade du något om att det räcker med en jättestor magnet?

– Det stämmer, det var mitt sätt att förenkla, att det räcker med magnetseparering, att det inte krävs någon flotation (se faktaruta) med de kemikalier det innebär.

Tasman har samarbetat med svenskfinska bolag som Metso och Outotec för att utveckla den helt nya teknik, som behövs för att få fram ett mineralkoncentrat ur de speciella bergarter det rör sig om i Norra Kärr. De mängder material som gruvbolaget ansökte om att få genom provsprängningar kommer därmed inte att behövas på ett tag framöver.

Du var nyligen på en stor gruvkonferens i Stockholm. Hur var det?

– Branschen lider fortfarande av den ekonomiska nedgången. Fler bolag blir uppmärksamma på miljöaspekterna och har problem med aktivister. Jag hade också en timmes lång givande faktabaserad diskussion med en representant från Urbergsgruppen.

Naturskyddsföreningen i Östergötland kallar er för riskkapitalister, stämmer det?

– Nej, inte ett riskbolag i bemärkelsen att tjäna pengar genom att investera i andra bolag. Vi har 8 000 aktieägare, bland annat schweiziska fondbolag. Vi är inte intresserade av att göra snabba pengar utan att skapa ett bra bolag. Annars skulle vi inte jobba på det här sättet.

Har du blivit inbjuden till gruvmötena i Gränna och Ödeshög?

– Nej, ingen har hört av sig till mig ännu.

Gruvbolaget sponsrar idrottsföreningar?

– Ja, vi har fått många förfrågningar, men bara sagt ja till några få. Det är HV 71:s damlag, Gränna AIS:s barn- och ungdomsverksamhet på lång sikt och så ett solbilsprojekt vid Högskolan i Jönköping under en period. Ska vi vara kvar med gruvan i minst 40 år blir vi en del av samhället och kan även tänka oss att stötta kultur, även om vi kommer att vara restriktiva med att sprida pengar överallt.

När lämnar ni in ansökan för miljöprövningen?

– Det kommer att ta längre tid än planerat, förhoppningsvis under 2014.

Gruvans sandmagasin kan bli uppåt 70 till 100 hektar stort, har Henning Holmström sagt tidigare, men nu funderar bolaget inte bryta i dagbrott.

Det kanske inte ska bli ett sådant jättestort sandmagasin?

– Vi ska titta på om det är möjligt att gå under jord med gruvan och sedan återfylla med berg. Vi undersöker också möjligheten att sälja sanden. Flera internationella företag är intresserade.

Forskaren Bertil Paulsson varnade för riskerna med en oprövad process. Hur ser du på kritiken?

– Hans slutsatser stämmer möjligen med vad LKAB sysslar med. Här i Norra Kärr finns inte de höga nivåerna av radioaktivt torium och uran som i Norrbotten. Det handlar om helt andra mineral. Svavelsyran som används för att laka ut metallerna kommer att kunna neutraliseras. Det sker med hjälp av den basiska restprodukten, sanden som uppstår när bergarterna mals ner. Flödeschemat han efterfrågar är ännu inte offentligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!