Här löses till synes omöjliga uppgifter: vilka som var brandmän i Hästholmen på 1940-talet, vad målvakten i fotbollslaget hette 1957, alla klasskamraternas namn på ett gammalt foto från Stora Åby.
Även om flickan längst till vänster först får heta Margareta, fast det visar sig vara Marita och Margareta satt längst till höger.
– Det brukar reda ut sig, säger Anne-Sofie Brax, som är biblioteksassistent och skriver ner allt som deltagarna säger.
– Även om vi ibland får fundera lite på saken, och ta upp frågan en annan gång.
Varje onsdagsförmiddag träffas det här gänget på biblioteket och pratar om gamla bilder som ska ingå i den digitala hembygdsboken, tillgänglig för alla på nätet.
Pengar till den här satsningen kommer från Kulturrådet, och Anne-Sofie Brax åker också ut till äldreboenden och till kommunens mindre orter för att samla in material.
– En del bilder lämnar Ödeshögsborna själva in, andra finns i hembygdsboken, säger hon. På de här åren har vi hunnit gå igenom jättemycket bilder.
I dag kommer den första bilden alltså från Stora Åby skola, klass 3 och 4 från 1962-63. Diskussionens vågor går höga om Bengt och Margareta och Rolf, och så visar det sig att en fullständig namnförteckning redan finns.
Allt är löst – men diskussionen har sitt värde.
– Här finns mycket information, säger Anne-Sofie Brax, men vi är noga med att det ska vara konstruktivt. Vi skriver aldrig in något negativt skvaller.
Brandkåren i Hästholmen hade imponerande många brandmän på 1940-talet. De samlades till utryckning när det tutade på brandstationen och på bilden identifieras till slut nästan alla med gemensamma kunskaper. Det gäller också fotbollslagen i Hästholmen, både de som spelade på 1950-talet och de som finns på den blekta färgbilden från 1970-talet. Vi ser bilder av gårdar som finns kvar och hus som är rivna, människor som fortfarande är aktiva och andra som är borta för länge sedan; redskap, kaffestugor, butiker, föreningsaktiviteter, roliga händelser och katastrofer.
Arbetet med att digitalisera de gamla torpinventeringarna, breven, bilderna, uppsatserna och tidningarna och göra en hembygdsbok av alltihop har pågått sedan 2003.
– Vi blir nog aldrig färdiga, säger Anne-Sofie Brax, men bilden av Ödeshögs kommun blir bättre och bättre.