Brist på deltidsbrandmän i Ödeshög

För ungefär ett år sedan beskrev Corren problemen med att hitta deltidsbrandmän i Boxholm. Nu verkar det ha löst sig, medan Ödeshög har tagit över svårigheterna.

Deltidsbrandman passar perfekt för Anders Oskarsson. Med sin snabba cykel klarar han inställelsetiden när han har beredskap.

Deltidsbrandman passar perfekt för Anders Oskarsson. Med sin snabba cykel klarar han inställelsetiden när han har beredskap.

Foto: Sune Johansson

Ödeshög/Boxholm2018-10-22 21:15

Räddningschefen Jörgen Nielsen i Ödeshög gnuggar sin panna över hur han ska locka sökanden till de fem-sex lediga jobben som deltidsbrandman.

– Problemet är att arbetsmarknaden i Ödeshög är begränsad. Många som bor här jobbar på annan ort. Då klarar man inte inställelsetiden som är fem minuter, säger Jörgen Nielsen.

LÄS MER: Slår larm – för få brandmän på orten

Att annonsera har inte gett någon utdelning när det gäller ansökningar. Inte heller sommarens extremväder och omfattande bränder i norra och mellersta landet har yttrat sig i ett ökat intresse för att göra en samhällsinsats i räddningstjänsten, tycker han.

– Vi har varit förskonade från bränder här i trakten. Det blir kanske annat när katastroflägen sker i ens närområde, funderar han.

Men det är inte så att Ödeshög är ett lugnt hörn av länet där larmet aldrig går.

– Vi har mycket larm här och det handlar främst om trafikolyckor, med hårt trafikerade vägar genom kommunen.

Själv har han jobbat 31 år inom räddningstjänsten med början som deltidsbrandman. Lite kortare med sina 15 år har Anders Oskarsson varit deltidsbrandman.

Han jobbar på Hallins verkstäder, granne med Räddningstjänsten, och klarar de fem minuterna utan problem på sin snabba elcykel. Lite tuffare är det när han har kvälls- och helgjour. Men han cyklar oftast hemifrån också när larmet piper.

– Jag trivs bra med det här, säger Anders Oskarsson.

Nackdelen är förstås att familjelivet drabbas och blir väldigt styrt var tredje vecka när han har beredskap. Han får ju inte vara längre bort än fem minuter från brandstationen under sju hela dygn.

– Man måste anpassa livet efter det. Fast det går ju att byta skift, tillägger han.

Förra vintern var det uppror bland landets deltidsbrandmän när avtalen gjordes om. Många sade upp sig för att de uppfattade det som en försämring. Nu verkar ilskan ha lagt sig. I Mjölby-Boxholms räddningstjänst har man nu inga problem med att fylla ut deltidsplatserna.

– Det har hänt massor. Jag hade tre kvinnliga sökande på intervju i dag, berättar Lars Karlsson, stationsförman i Mjölby och ansvarig för personalrekrytering.

Hur har ni gjort för att få sökande?

– Vi har annonserat, men jag tror att den främsta kanalen är mun mot mun-metoden, säger Lars Karlsson.

Anders Oskarsson i Ödeshög håller med. Det var en jobbarkompis som lockade in honom när han blev deltidare.

Både Lars Karlsson i Mjölby och Jörgen Nielsen har försökt bearbeta sina respektive kommuner om att göra det lättare för kommunalt anställda att kombinera jobbet med att vara deltidsbrandman. Nya avtal har gjort det möjligt, men det är fortfarande bara en kommunanställd deltidare i vardera kommunen Boxholm och Ödeshög.

– Och det är väldigt lite med tanke på att vi är största arbetsgivaren i kommunen, säger Jörgen Nielsen och får medhåll av Lars Karlsson.

Jörgen Nielsen menar att det kunde vara något för kvinnliga anställda inom vård och omsorg.

– Vi tar gärna emot kvinnliga sökande. Vi har i dag bara en kvinnlig deltidsbrandperson. Det är en myt att det skulle krävas extremt god fysik. Man måste visserligen klara ett fystest men det räcker med normal styrka. Och betald utbildning ingår i tjänsten, säger Jörgen Nielsen.

Det är allvarlig brist på deltidare i Ödeshögs räddningsjänst. Räddningschefen Jörgen Nielsen är bekymrad.
Det är allvarlig brist på deltidare i Ödeshögs räddningsjänst. Räddningschefen Jörgen Nielsen är bekymrad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!