Wilda attackerades av en stor hund – fick opereras

Hunden Wilda attackerades av en stor hund på torget i Ödeshög. Ägararen Anders Lindgren uppmanar folk att höra av sig till Länsstyrelsen om man känner sig hotad av en hund.

Anders Lindgren förstod inte först att Wilda var skadad. "När jag klappade och kelade med henne märkte jag ingenting. Inte förrän senare på dagen upptäckte min fru Carin att det blödde på ryggen på Wilda."

Anders Lindgren förstod inte först att Wilda var skadad. "När jag klappade och kelade med henne märkte jag ingenting. Inte förrän senare på dagen upptäckte min fru Carin att det blödde på ryggen på Wilda."

Foto: Fredrik Sandberg

Ödeshög2022-06-03 17:00

I lördags förra veckan var Anders Lindgren och hans barnbarn, 4 och 6 år, ute och rastade familjens japanska spetsar Wilda och Wincent. Just den här dagen var det konstrunda i Ödeshög och det var liv och rörelse i centrum.

– När vi kom fram till torget såg jag en stor hund stå bunden vid en pollare, säger Anders. Jag sade till barnbarnen att vi får gå en bit ifrån den så att vi inte retar upp den. Jag såg att hunden var kopplad med någon slags tunn läderrem.

undefined
Anders Lindgren och Wilda på platsen där attacken skedde. "Den vrålar, sedan small det bara till och plötsligt var den över oss. Jag tog tag i skinnet på hunden och tryckte ned den mot marken", berättar Anders.

När Anders passerade hörnet vid Systembolaget reser sig den stora hunden upp och sliter sig loss från kopplet.

– Den vrålar, sedan small det bara till och plötsligt var den över oss. Jag tog tag i skinnet på hunden och tryckte ned den mot marken. Samtidigt försökte jag hålla reda på var mina hundar och barnbarn befann sig.

Anders trodde först att han hade kontroll på båda sina hundar, men upptäckte snart att Wilda hade sprungit sin väg.

– Jag bad barnbarnen leta efter henne, mest för att få dem att lämna platsen.

undefined
Anders och Carin Lindgren åkte in med Wilda till veterinären i Linköping. Hon hade blivit biten på två ställen och hade skrapmärken på ryggen och en operation blev nödvändig.

Han tror att det var adrenalinet som fick honom att orka hålla fast den stora hunden. 

– Den här gången var det 184 cm och 115 kg som fick ta smällen, nästa gång kan det vara någon mindre person. Efter en stund, som kändes som en evighet, kom ägaren ut från Ica och tog hand om hunden.

Anders och ägaren till den stora hunden bytte inte uppgifter innan de lämnade torget. När Anders kom hem hade Wilda tagit sig hem själv.

– När jag klappade och kelade med henne märkte jag ingenting. Inte förrän senare på dagen upptäckte min fru Carin att det blödde på ryggen på Wilda.

undefined
Anders Lindgren förstod inte först att Wilda var skadad. "När jag klappade och kelade med henne märkte jag ingenting. Inte förrän senare på dagen upptäckte min fru Carin att det blödde på ryggen på Wilda."

De åkte in med hunden till veterinären i Linköping. Wilda hade blivit biten på två ställen och hade skrapmärken på ryggen och en operation blev nödvändig.

När Anders kom tillbaka till Ödeshög publicerade han ett inlägg på Facebook där han tackade de som hjälpt till att leta när Wilda blev biten och försvann.

– Jag märkte på inläggen att det är många som är rädda för de stora hundar som står bundna på torget. Det har bara varit en tidsfråga innan något skulle hända, och nu har det hänt.

Anders är tydlig med att han inte vill att vår artikel ska bli en snyfthistoria. Han vill inte att människor i Ödeshög ska känna sig rädda för stora hundar.

– Jag har mött de som inte vågar gå ut efter det som hänt. Känner man sig rädd för en hund ska man ringa till Länsstyrelsen och kontrollera med djurskyddet kring just den hunden.

undefined
Anders och Carin Lindgren tar en promenad med Wilda och Wincent. "Jag har mött de som inte vågar gå ut efter det som hänt", säger Anders.

Lördagens händelse är polisanmäld och ärendet är överlämnat till Länsstyrelsen som sköter hanteringen av djurtillsyn.

Annica Tunholm är handläggare på enheten djurskydd på Länsstyrelsen och hon förklarar vad som gäller när en hund attackerar en annan hund.

– I ett första skede tar vi reda på hur händelsen gick till och ägaren till den attackerande hunden får möjlighet att yttra sig. Utifrån informationen tar vi sedan ett beslut vilken åtgärd som kan bli aktuell från vår sida.

Exempel på åtgärder är ett kort fast koppel, munkorg eller att tomten är inhägnad om hunden går lös.

undefined
Wilda och Wincent är japanska spetsar.

Finns det tidigare förelägganden på den attackerande hunden kan det leda till kraftigare åtgärder, till exempel ett omhändertagande.

– Det är den som håller i hunden vid tillfället som är ansvarig för hunden. Men vi kontrollerar även ägaren till hunden. 

– I det här specifika fallet fanns inga tidigare förelägganden, säger Tunholm.

Så säger lagen

Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

En hundägare skall låta märka sin hund så att den kan identifieras. Märkningen skall vara bestående.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!