Mitt på slätten mellan Väderstad och Ödeshög ligger en utav Östergötlands få vingårdar. Här, till skillnad från omkringliggande jordbruk, ser man försiktigt positivt på det torra klimatet som legat över Sverige den här sommaren.
– Det varma vädret i år har inneburit en väldigt bra blomning, det var bra förutsättningar redan tidigt under våren, förklarar Niclas Albinsson, som driver vingården tillsammans med sin fru.
Anna och Niclas Albinsson köpte gården 2012 med en idé om att producera en dryck. Efterhand landade det i att man började med vinodling och just den varianten med bubblor har blivit deras grej.
– Östergötland ligger på gränsen till att kunna producera stilla vin så vi bestämde oss för att göra mousserande. Då skördas druvorna två till tre veckor tidigare.
Niclas förklarar vidare att det som är avgörande för hur skörden ska bli är blomningen och en skörd sker normalt under första halvan av juni.
– Förra året blev den sen, men i år kunde vi skörda i mitten av juni.
Det torra och varma vädret, som i år påminner om ett Medelhavsklimat, är helt enkelt väldigt bra förutsättningar för en kvalitativ skörd på Östgötaslätten.
– Om man tänker på var druvor växer, en stenåker i Chablis, då trivs de. Det innebär att rötterna letar sig långt ner i marken, för att få tag på vatten, förklarar Niclas Albinsson.
Särtshögas vinstockar tål alltså en torkperiod. Med sina rötter som når nästan två meters djup, hämtar dom näring från jord som inte helt torkat ut. Ytterligare en fördel med att det i år varit så varmt är att de har inte har behövt ägna sig så mycket åt ogräsbekämpning.
– Ju mindre man petar och förstör i jorden, ju mer torkar du ut den.
Även fast torkan är ett välkommet inslag i vinodlingen så är man på Särtshöga inte hundra procent positiva. Niclas Albinsson berättar att de saknar erfarenhet av så varma somrar som i år. Man vet helt enkelt inte vad det kommer att innebära för de svenska druvorna.
– Själva bäret kommer bli mindre när det inte får så mycket vatten. Vi vet inte hur vår druva påverkas av så här mycket värme.
2018 räknar man med att det kommer finnas mycket svenskt vin att tillgå och fler restauranger kommer att kunna servera svenskt vin. Det man förra året skulle ha hunnit med i augusti, det har man redan klarat av i år.
– Allt blir mycket mer komprimerat, det blir mera arbetsintensivt men vi kommer att kunna skörda mycket tidigare, förklarar Niclas Albinsson.