Bakom förslaget att barn- och utbildningsnämnden, BUN, läggs ned och flyttas in under kommunstyrelsen står majoriteten som styr Ödeshögs kommun – Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet.
Nämndens nedläggning är en av flera planerade förändringar som finns i förslaget till kommunens nya politiska organisation. De andra är bland annat att arvoden och ersättningar till politikerna höjs, samt att antalet ledamöter i socialnämnden minskar från sju till fem.
Den nya politiska organisationen skulle börja gälla från 1 januari 2023. Men inga neddragningar kommer att drabba förvaltningarna.
Dessa förslag har redan diskuterats på kommunstyrelsens sammanträde i mars, men eftersom oppositionen hade motsatt sig nedläggningen skickades det på remiss till BUN. Under måndagens nämndsammanträde förkastade oppositionen förslaget på nytt.
– Gatlyktor har en nämnd, men kommunen vill avskaffa nämnden som arbetar med frågor som rör barn, skola och lärare. Skolan i Ödeshög står inför stora behov på alla stadier, dels akuta lokalbehov, men även mer stöd för elever och lärare. Att då välja att lägga ner barn- och utbildningsnämnden ser vi som otroligt ansvarslöst, säger Teodor Johansson (M), ledamot i BUN.
Vi har tidigare skrivit om lärarkravet från Lysingskolan där i stort sett alla lärare skrev under en skrivelse som ville ha tillbaka en resursgrupp som tidigare fanns. I februari kom också ett nytt larm från Lysingskolan om ökad frånvaro bland eleverna.
– Nämnden bör jobba vidare med de här frågorna eftersom lärare skrev till oss politiker. Enligt nuvarande betygsstatistik har enbart 65 procent av eleverna i 9:an behörighet till gymnasiet och det är alarmerande. Kommunen och styrande politiker måste jobba mer med skolfrågorna, inte överlämna allt till förvaltningen, säger han.
Annicki Oscarsson (KD), ordförande i kommunstyrelsen, hävdar att skolfrågorna kommer att vara minst lika prioriterad även om nämnden ligger som ett utskott under kommunstyrelsen.
– Skolfrågor är jätteviktiga och vi lyfter dem en nivå till kommunstyrelsen. Jag tar oppositionens och Teodor Johanssons farhågor på största allvar. Det kommer att jobbas med skolfrågor som nu. Skillnaden är att det kommer att göras av kommunstyrelsens ledamöter som ska sitta i utskottet, säger Annicki Oscarsson.
Hur kom ni fram till att lägga ned just BUN?
– Inför varje mandatperiod ser vi över den politiska organisationen. Ödeshögs kommun är en liten kommun med en stor politisk organisation och vi har beslutat att minska den. Det var en politiskt tillsatt arbetsgrupp som arbetade fram de här förslagen efter att sju partier hade helt olika svar på vad som skulle förändras. Vi såg att det är enklast att flytta BUN in under kommunstyrelsen eftersom skolfastighetsfrågor redan behandlas där, säger Annicki Oscarsson.
Pengarna som kommer att sparas ska läggas i stället på de politiskt aktiva.
– Vi vill höja grundbelopp till alla politiker och vissa roller skulle få ytterligare en procentuell ökning, säger Annicki Oscarsson.
Teodor Johansson har inget emot att arvoden till politikerna höjs, både för att kunna rekrytera nya politiker men även för att Ödeshögs kommun, enligt både majoriteten och oppositionen, ligger lågt när det gäller ersättningar till det politiska arbetet.