Vattnet är en riktig soppa

Michael Gustavsson har tröttnat på det dåliga vattnet i Ödeshög. Vattnet blir gult som äppelsaft. Ska man behöva betala för sådant vatten, undrar Michael Gustavsson. Nu vill han och grannar se en förändring. I en protestlista kräver drabbade ersättning.

Foto:

Ödeshög2007-03-12 00:00

- Sedan augusti har haft vi haft problem med vårt dricksvatten. Speciellt vi som bor runt hembygdsgården verkar vara värst drabbade, säger Michael Gustavsson.

Han har varit i kontakt med gatuchefen men de besked han fick då var att det inte finns pengar för att åtgärda detta.

- Det enda de kan göra är att åka ut när det blir för dåligt och öppna någon kran för att tömma ur ledningarna. Men det är snart samma visa igen.

Sediment på botten

I hans kök står två kaffebryggare. Den ena har nyligen lagt av. Michael visar bilder på hur vattnet såg ut för en vecka sedan, det är gult som äppelsaft. Just denna söndag ser det klart ut. Men tappar man upp vatten samlas ett sediment på botten efter ett tag.

- Hur hälsosamt är det att dricka detta? Ingen fara säger miljökontoret men jag är inte så säker på det. Våra kranar har börjat kärva, kaffebryggaren lägger av. Om det beror på vattnet vet jag inte. Hur varmvattenberedaren ser ut invändigt vågar jag inte tänka på.

Renare drickvatten

Gatuchefen, Urban Runesson, suckar tungt när Corren ringer upp. Det har varit en del ordväxlingar om dricksvattnet, bland annat har han fått in klagomål på förstörd vittvätt.

- Vattnet är inte farligt, och pengar finns visst för att åtgärda vattnet, säger han.

Förklaringen till det dåliga vattnet låter både sorglustig och motsägelsefull. Utfällningarna beror på att drickvattnet har blivit renare, berättar Urban Runesson. Ödeshög har nytt vattenverk sedan 2005.

Vattenspolning planerad

- Det innebär att tidigare utfällningar, mangan och järn, i ledningsnätet fälls ut, utfällningar som samlats vid ventiler och brandposter, säger Urban Runesson.

Till våren planeras en spolning av ledningsnätet och sedan hoppas han att det ska bli bättre. Urban Runesson har tagit del av skrivelsen med krav på ersättning, men anser inte att det som står där stämmer.

Även bygg- och miljönämndens ordförande, Håkan Johansson har hört talas om klagomålen, men trodde inte att det var något problem längre. Hur kommunen ska hantera kraven på ersättning beror lite på vad det handlar om, enligt Håkan Johansson.

- Jag kan inte lova något. Men om det visar sig att kommunen har gjort fel måste den stå för kostnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om