Sammanlagt rör det sig om fyra olika delprojekt, när de är klara nästa år ska så gott som hela elnätet i kommunen bestå av nedgrävda kablar. Det gör att risken för väderrelaterade störningar blir mindre än vad den är med dagens luftburna ledningar.
– Det handlar framför allt om driftsäkerheten. Markkablar påverkas inte på samma sätt av stormar som Gudrun eller Per, säger Rolf Andersson, projektledare på Vattenfall Eldistribution.
Det nya nätet har också bättre förmåga att koppla om elen vid störningar, vilket ger en kortare tid innan strömmen återvänder efter ett strömavbrott.
– Långa avbrott är det vanligaste klagomålet i dag. Men det händer också att man hör av sig för att man har dålig spänning. Därför är de nya kablarna grövre med större kapacitet, säger Rolf Andersson.
Den första etappen, en ombyggnation söder om Ödeshög i området mellan Kroxeryd och Boet, påbörjades i början av sommaren. Till den tillkommer två större ombyggnadsprojekt norr om Ödeshög: ett mellan Vättern och Tåkern och ett på sträckan från Hästholmen till Tjugby. I vattenskyddsområdet söder om Ödeshög vid Vätternkanten kommer man att byta ut äldre stolptransformatorer mot nya invallade markstationer.
Vattenfall har registrerat tio strömavbrott i Ödeshög de senaste 1,5 åren. Några varade i minuter, andra i timtal. Men med nya ledningar i marken och modern teknik för att övervaka nätet, och även styra det på distans, tror Rolf Andersson på färre och kortare avbrott för Ödeshögsborna framöver.
– Nu får vi problemet att man gräver av ledningarna i stället. Men det är som tur är rätt så ovanligt, säger han med ett skratt.