VÄNDNINGEN: Kommunen överklagar domen om autistiske Axel – igen

Förvaltningsrätten gav autistiske Axel rätt att bo kvar på sitt boende utanför Katrineholm. Ödeshögs kommun tycker annorlunda och överklagar domen.
– Jag tycker att det är orimligt, säger socialnämndens ordförande Johan Kollberg.

Turerna kring Axel Magnusson fortsätter. Nu har Ödeshögs kommun sökt prövningstillstånd hos kammarrätten.

Turerna kring Axel Magnusson fortsätter. Nu har Ödeshögs kommun sökt prövningstillstånd hos kammarrätten.

Foto: Privat

Ödeshög2024-10-18 08:00

Turerna kring Axel Magnusson från Hästholmen fortsätter. Axel har autism och Ödeshögs kommun vill flytta honom från hans boende utanför Katrineholm. Platsen har blivit för dyr för kommunen.

Den 8 oktober meddelade förvaltningsrätten att de ger Axel rätt att bo kvar i sin bostad hos Stiftelsen Linden. Nu har Ödeshögs kommun valt att överklaga och söker prövningstillstånd i kammarrätten.

– Vi håller inte med om det som domen säger. Vi vill få det prövat igen, säger socialnämndens ordförande Johan Kollberg (S).

undefined
Axel Magnusson bor sedan sju år tillbaka på ett boende utanför Katrineholm. " Idag fungerar han förhållandevis bra på Stiftelsen Linden eftersom boendet är anpassat efter hans behov", säger hans juridiska ombud Linda Bergstrand.

Varför väljer ni att överklaga?

– Vi tycker att förvaltningsrätten lägger för stor vikt vid det som skett långt bak i tiden. Vi vill att de tittar på hur det ser ut i nuläget. Får vi inte prövningstillstånd får vi teckna ett nytt avtal med Stiftelsen Linden.

Johan Kollberg menar att överklagan inte enbart berör Axels ärende, utan att det handlar om en större principiell fråga.

– Det är ingen som vill att en människa ska hamna i kläm. Det är inte det vi är ute efter. Men det här ärendet sätter fingret på flera svåra frågor och det många olika saker som står mot varandra. Jag tycker att det är orimligt att en liten kommun ska rodda i den här typen av komplicerade och dyra ärenden. Utfallet blir att vi tappar rådighet över cirka 4 procent av vår totala budget. Det blir en domstol som beslutar över en så pass stor del av vår budget och i detalj pekar ut ett enskilt boende.

Axel Magnussons juridiska ombud Linda Bergstrand beklagar kommunens beslut att överklaga.

– Jag tycker att förvaltningsrättens dom är mycket välmotiverad. Att förvaltningsrätten lägger stor vikt vid Axels historia är rätt, för hans förhållanden har inte förändrats. Axel är samma person, med samma funktionsnedsättning och samma utmaningar. Det fungerade inte när kommunen var assistansanordnare. Idag fungerar han förhållandevis bra på Stiftelsen Linden eftersom boendet är anpassat efter hans behov.

undefined
Tidigare i år lämnade Axels föräldrar Birgitta Hellman Magnusson och Anders Magnusson över en protestlista till socialnämndens ordförande Johan Kollberg (S) gällande sonens flytt från boendet utanför Katrineholm.

Är det vanligt att kommuner överklagar den här typen av ärenden?

– Jag kan egentligen bara uttala mig om de fall jag har. Om man vinner över en myndighet i en första instans är det ganska vanligt att de överklagar till nästa instans.

Uppsägningstiden på Stiftelsen Linden är förskjuten till februari 2025 i väntan på vad rättsprocessen kommer fram till.

Utjämningssystem för LSS

Det statliga utjämningssystemet är ett sätt att utjämna skillnader och skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar mellan landets kommuner respektive mellan landets regioner. Eftersom kostnaderna för kommunernas LSS-verksamhet är väldigt ojämnt fördelade finns ett separat utjämningssystem för denna verksamhet.

Dagens LSS-utjämning utgår från en standardkostnad som räknats fram för varje enskild kommun. LSS-utjämningen baseras på faktiskt antal LSS-insatser och verksamhetens personalkostnad i den enskilda kommunen. Om standardkostnaden för en kommun är högre än rikets utgår bidrag, är den lägre resulterar det i en avgift. Utjämningssystemet ger bland annat små kommuner 70 procent täckning för ökade kostnader. Den exakta avgiften eller bidraget beräknas i efterhand och ersättning eller inbetalning sker retroaktivt.

De senaste åren har Ödeshögs kommun betalat in en avgift som varierat mellan 1 miljon och 3,5 miljoner kronor. Utjämningsåret 2025 går kommunen plus enligt SCB:s preliminära beräkning. 

Summan av bidragen inom LSS-utjämningssystemet är lika stor som summan av avgifterna. 2023-24 var det 165 kommuner som erhöll ett bidrag och 125 kommuner som betalade en avgift i systemet. Totalt omsluter LSS-utjämningen 5,8 miljarder kronor.

Våren 2022 startade den dåvarande regeringen en utredning som kan leda till förändringar i utjämningssystemet. Den 2 juli 2024 överlämnade Utjämningskommittén sina förslag till civilminister Erik Slottner. Under hösten 2024 är utredningens förslag ute på remiss. Svaren ska vara inne senast 8 november 2024.

I Utjämningskommitténs förslag föreslås att en särskild ventil för stora vårdbehov i främst små kommuner införs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!