I Ödeshög har politiken dominerats av det blå blocket sedan början av 70-talet. Fram till 2000-talet var C det största partiet på den borgerliga sidan (som mest 35,6 procent 1973). Under åren har såväl samstyre som majoritets- och minoritetsstyre prövats, berättar Michael Cornell (C) som varit aktiv politiker i Ödeshög sedan 70-talet, numera ledamot i regionfullmäktige. Det han minns särskilt är satsningarna på golfbanan, Hästholmens hamn och förstås Östgötaporten – rastplatsen som satt Ödeshög på kartan vid E4.
– Samsyn har varit ett signum i Ödeshög, att man jobbar ihop på olika sätt. Då är man också kraftfull när man ska prata med staten eller regionen.
Under 1990- till 2000-talet var det stort fokus på att vända ekonomin. Sparpaket och skattehöjningar var några lösningar. Allt synades, både inom politiken och organisationen.
– I början på 90-talet hade vi även grupper med politiker och kommuninvånare som dammsög kommunen på idéer. Då kom det fram ett par idéer som vi hade nytta av när vi gick med i EU och som kunde finansieras med EU-bidrag, säger Michael Cornell.
Sedan 2010 är KD störst (med 33,5 procent av rösterna) och styr tillsammans med C (10,5 procent) och S (20,7 procent). Det sedan länge blå blocket fick ett rött inslag 2015 efter att M plötsligt lämnade allianssamarbetet. Sin storhetstid hade S 1982 med 41, 5 procent. Det året firade partiledaren Olof Palme sin valseger på riksplanet där partiet fick 45,6 procent.