Hälften av de ordinarie ledamöterna är nya, varav alla Miljöpartiets och Sverigedemokraternas är helt nya.
– Tanken är fri, debattera livligt, låt åsikterna brytas mot varandra.
Med de vackra orden hälsades därför alla extra välkomna av Charles Eriksson (ÖP) i sin roll som ålderspresident innan ny ordförande, vice och andre vice kunde väljas: Bengt Gideskog (M), Jonny Ståhl (C) och Börje Lindholm (S).
Mansdominansen härskar även bland partiernas gruppledare: Magnus Oscarsson (KD), Johan Andersson (M), Roger Silfver (C), Charles Eriksson (ÖP), Örjan Jansson (SD) – med Karin Langhard (MP) som enda undantag. Nog för att det ändå finns röststarka kvinnor med makt i kommunfullmäktige, snart även kommunens första kvinnliga kommunalråd Annicki Oscarsson (KD).
För Magnus Oscarsson, numera även riksdagsman, kändes det bra att lämna över ett budgetförslag i ett läge med ökad befolkningstillväxt. Den borgerliga majoritetens budget innehåller bland annat satsningar på ett sammanhållet fritis Leklust, gator/VA och konstsnö – allt för att öka framtidstron.
Det ville även Madelaine Vilgren (S) med Socialdemokraternas budgetförslag. Läsplattor till alla ledamöter för förenklad hantering och minskat pappersslöseri, en kulturstrateg för att utveckla Ödeshög, som redan är en av landets kulturarbetartätaste kommuner, tillika ökat partistöd. Där ligger Ödeshög lägre än grannkommunerna.
Slopa barnbonusen, marknadsför kommunen bättre och organisera om äldrevården ingick i budgetkonceptet för Ödeshögspartiet, som också ville se en skattehöjning på 23 öre. Miljöpartiet ville dubbla till 50 öre.
– Vi vill skapa ett fundament för att utveckla handlingsutrymmet och kreativiteten inom verksamheterna, för att kunna ta hand om våra vackra omgivningar och medmänniskor, sade Karin Langhard (MP).
Roger Silfver avrådde från skattehöjning. Han såg möjligheter att spara genom samarbeten över kommungränserna, exempelvis när det gäller skenande kostnader för placering av barn och ungdomar.
Jonas Andersson (M) stödde inte bara borgerliga majoritetens budget utan gav även för förslaget om läsplattor, att det inte skulle bli allt för dyrt. Det gladde Johan Collberg (S) som även kunde se en besparing på sikt. Charles Eriksson upplevde läsplattor som krångliga medan Annicki Oscarsson såg att de är framtiden.
Dags för beslut: Den borgerliga majoritetens budget antogs. Skattesatsen blev oförändrad likaså partistöden. Den frågan avgjordes med votering med 24 röster mot 11, där Socialdemokraterna endast fick stöd av Sverigedemokraterna. De var för övrigt helt tysta i debatten, enligt dem själva vill de avvakta för att först sätta sig in i frågorna.
En enkel fråga fick ett krångligt svar som antyder att den demokratiska beslutordningen inte har fungerat.
Charles Eriksson (ÖP) ville veta hur det kom sig att en lekplats håller på att uppstå på Klockaregårdsängen. Kommunens näringslivsansvarige fick uppdraget att utreda vilka verksamheter som skulle kunna finnas på den före detta campingplatsen och lämna ett förslag till kommunstyrelsen. Men redan nu har träd tagits ner och bygget av en lekplats påbörjats. Vem har gett klartecken, undrade han.
Magnus Oscarsson läste upp ett tjänstemannasvar. Det håller på att anläggas ett allaktivitetsområde som kommunstyrelsens arbetsutskott har gett klartecken för. Lekparken in centrum är däremot inte aktuell längre. Kommunstyrelsen tar ställning 17 november.