Samlingarna har visats och vårdats av föreningen Östergötlands lantbruksmuseums vänner.
Föreningen har under senare år haft svårt att engagera och rekrytera yngre förmågor.
Ett museum i anslutning till Väderstad-Verkens besökscentrum skulle på sikt gagna alla, tycker föreningens styrelse som samtidigt beklagar att den inte har möjlighet att fortsätta sin verksamhet.
- Små museer som vårt har svårt att överleva. Besökarantalet har varit lågt och de flesta i föreningen är i 80-årsåldern, berättar Nils-Inge Albinsson, medlem tillika ordförande i kultur- och fritidsutskottet.
Hans roll i föreningen har varit näst intill obefintlig, till skillnad från sådana som ordföranden Hubert Mayrhofer, vice Stig Svensson och sekreteraren Ulla Baugner som dragit det större lasset.
Under 2005 tog föreningen och kommunens kultur- och fritidsutskott kontakt med Väderstad-Verken.
Företaget har planer på att bygga ett museum för att spegla jordbrukets utveckling framför allt från 1800-talet och framåt.
Redan nu tar företaget emot cirka 20 000 besökare från hela världen varje år, och museet ska bli en del av den besöksverksamheten.
På det senaste kommunfullmäktigesammanträdet i Ödeshög sade ledamöterna formellt ja till att ett gåvoavtal ska upprättas.
Bland Ödeshögspolitikerna var tongångarna mycket positiva.
Viola Ingvarsson (m) ville dock för säkerhets skull att gåvoavtalet skulle ses över på nytt. Detta angående det förbehåll om vad som händer om Väderstad-Verken hamnar i annan ägo eller flyttas utomlands.
I sådana fall är gåvorna tänkta att återgå till Ödeshögs kommun. Hennes tilläggsförslag röstades igenom.
Allt ska inte skänkas till Väderstad-verken. Vissa saker har enbart varit deponerade av sina tidigare ägare som nu har fått ta ställning till om de vill ha tillbaka dem.
Vissa saker, som trossen och symaskiner från det förlista Per Brahe kommer att bli kvar i Hästholmen för att ingå i det planerade stadsmuseet. Annat har Ödeshögs hembygdsförening tagit hand om.
- Vi är väldigt tacksamma för gåvan. Vi har långsiktigt ambitionen att bygga en utställningshall, men vi har inte lovat när, säger Väderstad-verkens vd Crister Stark.
Inom de närmaste fem åren ska museiprojektet i alla fall kunna påbörjas, men en sådan uppgift får inte konkurrera med den mer angelägna att bygga ut själva produktionen.
Som Corren har skrivit om vid ett flertal tillfällen är företaget inne i en intensiv expansionsfas.
Ändå ligger samlandet av lantbruksföremål och maskiner honom mycket varmt om hjärtat. Han har själv köpt in jordbruksmaskiner och verktyg sedan ett antal år tillbaka och även fått mycket till skänks av olika lantbrukare.
Det finns ett beslut inom familjen om att visa upp detta - att inte bara sälja det senaste nyaste utan att också vittna om den tidiga maskintekniken som banat vägen för företaget, berättar Crister Stark.
Han har hyrt en ladugård där museiföremålen ska lagras i en torr och bra miljö, och innan dess ska allt märkas upp ordentligt.
Så småningom ska det bli ett center för lantbruksteknik i Väderstad. Platsen är utsedd. Det ska bli i anslutning till Nibblegården där Väderstad-verken redan nu har sitt besökscenter och kunderna tas emot.
Det nya lantbruksmuseet kan bli en turistmagnet dit även allmänheten hittar. Någon motsvarighet i världen finns knappast - i alla fall inte vad den bereste Crister Stark känner till.