Under jordens miljontals år har den drabbats av fem stora massutdöenden. Och nu, efter vulkanutbrott och dinosauriedödande meteorer räknar många biologer människan som största hotet mot den biologiska mångfalden.
– Vi människor exploaterar naturen mer än någonsin och vi är fler än någonsin. I förhållande till hur många arter som finns så tar arten människa för stor plats, säger Sofie Hellman, värd på Naturum och Grön infrastruktur-samordnare.
Vad kan individen göra för att skydda mångfalden?
– Man kan börja med sin trädgård eller balkong. Vi har ett spel där man får poäng utifrån trädgårdsskötsel, exempelvis får man full pott för att inte använda bekämpningsmedel. Man kan även tänka på att ha varierande vegetation, inte bara kortklippt gräs.
Även ett brädspel, med Hasse Hare i huvudrollen, finns på Tåkern och ska lära barn hur viktigt det är att insekter, fiskar och fåglar kan byta boplats.
– Man ska sammanlänka naturen så att inte djuren blir fast i ett område utan kan sprida sig vidare, säger Jenny Carlsson, föreståndare på Tåkern.
Och varför är det så viktigt med biologisk mångfald?
– Vissa arter har botat människor, som då man utvann penicillin från svamp. Och utan insekter så får inte fåglarna mat, pollinering avtar och hela ekosystemet rubbas så pass att ifall insekterna försvinner så försvinner också vi, säger Sofie Hellman.