– Det känns jätteroligt, det är en bekräftelse, säger Amalia Ebbesson.
Hon och pappa Christer Ebbesson tävlade för familjeföretaget Rykets Gård som drog igång sin glassverksamhet förra sommaren.
– Vi är verkligen supernöjda, säger Christer. Förväntningarna var inte jättehöga, det är ju första gången för oss och de andra är så duktiga. Men man åker ju upp för att tävla och då är det klart att man siktar på medalj.
I år ställde 23 glasstillverkare upp med varsitt bidrag i de fyra klasserna. Efter sex timmars tillverkning korades tre medaljörer i varje kategori.
– Jag blev så chockad när de ropade upp oss och vi fick medalj, säger Amalia.
Far och dotter vann ett silver för sin jordgubbssorbet och ett brons för ölglassen med kolasås och pekannötter.
Hur var motståndet?
– Det var stor konkurrens. Deltagarlistan kom för någon vecka sedan, då kände vi "oj!" säger Christer.
Hur förberedde ni er?
– Jag har varit nervös i en månad. Vem ska göra vad? Kommer jag att palla trycket? Men det var som mest stress nu i veckan, förklarar Amalia.
De tillverkar sin glass av egen fårmjölk.
– Vi har precis börjat mjölka för säsongen så vi visste inte riktigt fetthalt och tillgång. Om tävlingen arrangerats en månad tidigare hade vi inte kunnat vara med, då hade vi inte haft någon mjölk.
Vad var svårast under tävlingen?
– När glassen skulle in i en gemensam frys och "chockfrysas", det blev en utmaning med temperaturerna då frysen ofta öppnades.
Håkan Johansson från 31:ans glass är en veteran i glassammanhang. Han har flera medaljer sedan tidigare i bagaget och tävlade nu för fjärde gången. Han fick två bronsmedaljer, för hasselnötsglass och yoghurtglass.
– Det kändes bra, men man är ju lite bortskämd. Jag vill alltid vinna guld, så är det ju. Jag ser det som allsvenskan, har man vunnit guld en gång så har man det kvar, skrattar Håkan.
Håkan tävlade tillsammans med sin fru Karolina och dotter Sofia.
– Vi trodde verkligen att vi skulle vinna med vår Citroncrunch, men vi fick inget pris för den, berättar Håkan.
Han tycker att motståndet var lika tufft som vanligt.
– Alla är jätteduktiga.
Vad säger ni om konkurrensen med två medaljvinnare i Ödeshög?
– Jag tycker att det är bra, det finns plats för alla. Vi gör väldigt olika glass, säger Håkan.
– Roligt, jag tror det finns en glass för alla, menar Amalia. Fårmjölk är vårt koncept.
Båda öppnar sina verksamheter i påsk.