Ungdomar känner sig ensamma

Antalet högstadieelever som känner sig ensamma är stort i Ödeshög. Det visar en Röda kors-rapport om utsatta grupper. Ödeshög är den första kommun i länet som Röda korset satt under luppen. Fortsättning följer i alla kommuner.

Ödeshög2003-02-28 05:28

Det är inte bara Östergötland som granskas. Liknande rapporter ska göras i landets samtliga kommuner, enligt Svenska Röda korsets plan för 2003--2005.

Ödeshögs rödakorskrets är först ut i länet med sin undersökning.

-- Det är ingen formell forskarrapport utan ett arbete utfört av intresserade frivilliga som bryr sig om sin kommun och vill föra dialog om framtiden, säger Ulf-Henrik Östlund, rödakorskonsulent, som har hjälpt de lokala rödakorsarna med rapporten.

Utsatta grupper

Ofrivilligt ensamma, äldre utan socialt skyddsnät, barn med otrygga uppväxtförhållanden, anhörigvårdare, unga ensamstående mödrar, personer med psykiska funktionshinder, samt asylsökande, är de mest utsatta grupperna i Ödeshög.

Det visar Röda korsets rapport. Information och fakta till sin undersökning har gruppen fått genom kontakt med statliga myndigheter, kommunen och andra organisationer.

Politikernas ointresse

Ett stort antal nyckelpersoner inom kommunen har intervjuats, däribland distriktssköterska, rektor, polis, diakon, socialchef, fritidsledare och äldreboendechef.

Gruppen har även skickat enkäter till kommunalpolitiker, föreningar och organisationer, samt till alla elever i årskurs 7--9 i kommunen. De flesta svarade på frågorna, men inte alla.

-- I samband med valet skickade vi till 60 politiker en enkät om politikernas kännedom om utsatthet och problem i kommunen. Bara sex svar kom, varav ett svar var att man inte ville yttra sig för att undvika publicitet eller kritik, säger Ulf-Henrik Östlund.

Både han och de övriga i gruppen anser att politikernas ointresse är djupt oroande.

-- Politikernas kunskap och engagemang för att förbättra situationen för de mest utsatta i kommunen har stor betydelse. Politiker ger kommunala tjänstemän vägledning och stöd i deras arbete, säger Ulla Bugner.

Det finns dock även andra orosmoln i Ödeshög som gruppen påpekar i sin rapport.

Som bristen på stödfamiljer, avsaknad av skolpsykolog, bristen på själslig första hjälpen och den ökade andelen äldre.

När det gäller högstadieelevernas känsla av ensamhet så redovisas inga siffror, men det konstateras att "skolenkäten vittnar om en ganska stor ofrivillig ensamhet bland eleverna". 37,5 procent av eleverna på högstadiet har känt sig diskriminerade på grund av sitt utseende eller ursprung det senaste året.

Ljuspunkter

"En orimligt hög siffra. Här måste krafttag tas för att komma tillrätta med problemen", lyder Röda kors-kommentaren i rapporten.

Men allt i rapporten är inte bara oroande. Det finns ljuspunkter.

Ungdomens hus, ett rikt föreningsliv, kamratstödjarna och vänskapsträffar är några.

-- Arbetet med att ge ungdomar meningsfull fritid är framgångsrikt och antalet besökare till Ungdomens hus fördubblades under 2001, säger Ulf-Henrik Östlund.

I sin rapport ger Röda korset många förslag på hur man kan lösa vissa problem och hjälpa de utsatta. Värmestuga, öppet på morgnarna och kvällarna för de som känner sig ensamma, föräldracirklar och föräldrautbildningar, läger- och kolloverksamhet för barn, bättre samverkan mellan olika frivilligorganisationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om