Frukten blir förhoppningsvis ett avstamp för samarbete, inte bara mellan olika lokala aktörer, utan även över kommungränserna. För på plats var inte bara Ödeshögsborna utan även församlingsbor från grannkommunerna.
Mötet ingick i den visitation biskop Martin gjorde i Folkungabygdens kontrakt som omfattar församlingar i Mjölbys, Boxholms och Ödeshögs kommun.
En visitation innebär att biskopen träffar församlingsbor och Svenska kyrkans anställda för att tala om platsens verksamhet. Att Martin Lind samlade till ett offentligt möte med detta tema var dock en engångsföreteelse.
De förfärliga ungdomarna lär det redan ha klagats på när Sokrates levde. Men det här skulle inte bli något domedagsmöte, tvärtom. Först utbröt i stället lovsång.
- Forskning visar att barn mår allt bättre. Ungdomarnas kriminella handlingar minskar också. Nu är vi nere i 1995 års nivå, även om det som ändå händer kan vara grovt, sade Lars Murling från Familjestöd Växthuset Mjölby som ingick i debattpanelen.
Ann Norrbom, föreståndare på fritidsgården i Mantorp, prisade ungdomars förmåga att stå för sina åsikter och vilja diskutera dem. För att förstärka det goda uppmanade hon alla att ge ungdomarna tid med full uppmärksamhet - minst 10 minuter per dag.
- De vill veta av vi tycker, även om de inte alltid gör som vi säger.
Goda exempel gavs på bra samlingsplatser och aktiviteter för unga: Kamratstödjarnas och kyrkornas nattfik i Ödeshög, skatehallen i Mantorp, nyöppnade fritidsgården i Boxholm.
Susanne Eriksson, föreståndare på Ria i Mjölby, var däremot rätt så oroad över hur många barn och ungdomar som känt behov av att söka sig till natthärberget. Dessa glömda barn till missbrukare har visat sig allt mer sedan i somras, varav den yngsta bara var åtta år.
Efter intensiva bikupediskussioner avslutades mötet.
- I kväll har vi hört mycket. Vi måste fortsätta att se dessa frågor som enormt viktiga för framtiden. Det var inte bättre förr, och vi har de ungdomar vi förtjänar, sade Martin Lind.