-- Vi har en stor ambition att genomföra Birgittajubileet som planerat. Ingen på Historiska museet verkar riktigt förstå allvaret i det här, säger Susanne Orrenius, ordförande för Ödeshögs kommuns nätverk inför Birgittajubileet. Enligt henne pekar allt på att skelettet ska finnas i museets ägo.
Tiden börjar rinna ut för alla bemödanden att återfinna Ulf Gudmarssons kvarlevor. Många har engagerat sig i detta, bland annat Birgitta-stiftelsen och Ödeshögs kommun.
Tanken var att han skulle återbegravas 9 juni i Alvastra klosterkapell, på den plats han legat fram till de arkeologiska utgrävningarna 1930.
Samtidigt ska det att sättas upp en kopia på gravstenen tillverkad av Borghamnskalksten. Originalet finns på Historiska museet i Stockholm och ingår för närvarande i utställningen "Heliga Birgittas vand-ring".
Nu får arrangörerna nog nöja sig med att bara ställa dit gravstenskopian.
Ansträngningarna att hitta kvarlevorna sträcker sig många år bakåt i tiden och finns dokumenterade i den livliga brevväxling som skett. Det framgår att skelettet genomgick en antropologisk analys i Stockholm på 1950-talet.
Vad som hänt sedan dess är oklart. Misstanken finns att de hamnat på Historiska museet, men dess personal har hittills inte kunnat hitta något. I ett brev till museichef Kristian Berg ber Susanne Orrenius dem att titta en gång till. Om det behövs är hon beredd att själv hjälpa till att leta i möjliga lådor och andra förvarsutrymmen.
Hon hänvisar till uppgifter från Ann-Sofi Schotte-Lindsten som själv var med vid utgrävningarna. Hon har en minnesbild av att förpackningen med benen var märkt med Ky.N, det vill säga kapellets beteckning enligt rutplanen vid grävningarna.
Svaret på brevet är föga upplyftande. Kristian Berg bedömer att ytterligare sökningar i museets magasin är utsiktslösa och hänvisar till att samlingarna innefattar 150 ton osteologiskt material fördelat på 34 000 inventarienummer.
Foton och teckningar finns bevarade från utgrävningen som visar hur ben och skalle var placerade i graven. Enligt skriftliga uppgifter från arkeologen Otto Frödin från 1931 ska fynden från utgrävningarna ha förts till Historiska museet med inventarienummer 19415.
Men Kristian Berg tror inte att detta gällde skelletten. Med den tidens terminologi betydde fynd endast föremål. Skelett ansågs inte vara ett fynd på samma sätt som till exempel en kniv.
-- Det är tråkigt att han svarar så. Alla forskare jag har pratat med säger att skelettet finns där någonstans, säger Susanne Orrenius som dock ännu inte helt har gett upp och tänker fortsätta att bearbeta museet.
FOTNOT: Ulf Gudmarsson dog i Alvastra kloster 1344 och begravdes i ett av klosterkyrkans sidokapell, där även två av hans söner blev jordfästa. Sönernas kvarlevor är också borta.
Birgitta 700 år